Herkomst eigen middelen: waarom vraagt de notaris daarnaar?

Bij het kopen van een woning komt veel kijken. Naast het regelen van een hypotheek, het tekenen van een koopakte en het passeren van de leveringsakte bij de notaris, krijgen veel kopers ook te maken met een extra vraag: “Wat is de herkomst van uw eigen middelen?” Maar waarom stelt de notaris die vraag eigenlijk? En wat moet je dan precies aanleveren? We zetten alle informatie voor je op een rij!

Waarom is de herkomst van eigen middelen belangrijk?

De notaris speelt een cruciale rol bij de overdracht van onroerend goed. Eén van zijn wettelijke taken is het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme. Dit is vastgelegd in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Als je bij de aankoop van een huis eigen geld inbrengt – geld dat niet uit een hypotheek komt – moet de notaris controleren waar dat geld vandaan komt. De herkomst moet legitiem en verklaarbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Spaargeld
  • Schenking van ouders of familie
  • Erfenis
  • Verkoop van een eerdere woning
  • Afkoop van een levensverzekering

Als de notaris hier geen helder beeld van heeft, mag hij de overdracht niet afronden. In sommige gevallen is hij zelfs verplicht een melding te doen bij de FIU-Nederland (Financial Intelligence Unit).

Wat moet je zelf aanleveren?

Om de herkomst van je eigen middelen aan te tonen, vraagt de notaris je om bewijsstukken. Welke documenten je precies nodig hebt, hangt af van de bron van het geld.

HerkomstBenodigde documenten
SpaargeldSpaargeld Kopie bankafschriften met opbouw spaarsaldo
SchenkingSchenkingsakte óf verklaring en bankafschrift van ontvangst
ErfenisVerklaring van erfrecht en bewijs van uitbetaling
Verkoop woningAfrekening notaris of verkoopovereenkomst
Verkoop beleggingenVerkoop beleggingen Transactieoverzichten van de bank/beleggingsinstelling
Afkoop polisAfkoopverklaring van verzekeraar en ontvangstbewijs

Let op: het gaat niet alleen om het bedrag dat je op je rekening hebt staan, maar vooral hoe je eraan bent gekomen. Hoe duidelijker je dit kunt laten zien, hoe sneller het proces verloopt.

Wat gebeurt er met jouw informatie?

De notaris gaat vertrouwelijk om met alle informatie. De documenten worden alleen gebruikt voor het vaststellen van de herkomst van de middelen. Als alles klopt, kan de notaris overgaan tot het passeren van de akte. Twijfelt hij, of is de herkomst onvoldoende verklaard, dan kan dit leiden tot vertraging – of in het uiterste geval tot uitstel van de overdracht.

Tip van Nationale Notaris

Wil je een woning kopen met eigen middelen? Zorg dan op tijd voor de juiste documenten. Zo voorkom je vertraging op het moment dat je bij de notaris zit. Bij Nationale Notaris denken we met je mee en helpen we je stap voor stap door het proces.

Wil je weten welke documenten jij precies moet aanleveren in jouw situatie? Neem gerust contact met ons op of stuur ons een WhatsApp-bericht – we helpen je graag verder.

Een tweede woning: een slimme investering?

Een tweede woning – of het nu een vakantiehuis is of een pand voor verhuur – kan een mooie investering zijn. Maar de regels worden steeds strenger. De overheid en gemeenten grijpen in, en dat heeft gevolgen voor je rendement. De notaris helpt je om de juiste keuzes te maken, zodat je slim én fiscaal verantwoord blijft investeren.

Wat is er veranderd?

Belasting in box 3

De waarde van je tweede woning telt mee in box 3. De belastingdienst kijkt steeds meer naar het werkelijke rendement dat je maakt. Dat klinkt eerlijker, maar het maakt de situatie ook complexer – en soms ongunstiger.

Hogere overdrachtsbelasting

Koop je een tweede woning, dan betaal je tegenwoordig 10,4% overdrachtsbelasting. Dat is flink meer dan voor een eerste woning.

Gemeentelijke regels en beperkingen

Gemeenten stellen steeds vaker strengere regels in. Denk aan hogere OZB-tarieven, beperkingen op vakantieverhuur via platforms zoals Airbnb of het feit dat steeds meer gemeenten een opkoopbescherming invoeren.

Nationale Notaris denkt met je mee

De juiste notariële en fiscale aanpak kan veel verschil maken. Wij helpen je graag met:

  • slimme eigendomsconstructies, zoals vruchtgebruik of via een bv
  • advies over schenken of erven van een tweede woning
  • toetsing van het bestemmingsplan en controle of je het pand mag verhuren
  • het juridisch splitsen van een pand in meerdere appartementen

Onze boodschap: voorkom verrassingen

De regels rond tweede woningen zijn flink aangescherpt – en daar komt mogelijk nog meer bij. Laat je dus goed informeren. De notarissen van Nationale Notaris zijn je sparringpartner in deze complexe markt. Met begrijpelijke uitleg, een helder plan en altijd een vestiging bij jou in de buurt.

Heb je vragen? Stuur ons je naam, woonplaats en vraag via WhatsApp. Dan zorgen wij dat je in contact komt met de juiste expert van Nationale Notaris.

Goed voorbereid op pad: NVM Open Huizen Dag

Op zaterdag 5 april openen tal van deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur hun deuren voor geïnteresseerde kopers. Je kunt dan vrijblijvend zonder afspraak de deelnemende huizen door heel Nederland bekijken.

Tips voor een goede voorbereiding

Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat. Zo besteed jij komende zaterdag jouw tijd nuttig en kun je, ondanks de hoeveelheid indrukken, beter belangrijke beslissingen nemen.

  • Bekijk van tevoren de financiële mogelijkheden.
  • Stel een wensenlijst op, zoals het aantal slaapkamers, afstand woon-werkverkeer, winkels en scholen.
  • Stel een maximum aan het aantal te bezoeken huizen en stippel een route uit.
  • Bekijk deze huizen op Funda en wees kritisch waar je beter naar wilt kijken, bereid eventueel vragen voor.
  • Beperk het bezoek tot een maximum tijd.

Ga jij komende zaterdag (goed voorbereid) jouw droomwoning bezichtigen? Veel plezier en succes tijdens de Open Huizen Dag!

Jouw droomwoning gevonden?

Heb jij na de NVM Open Huizen Dag een leuke woning op het oog? Tijd voor actie!

Je wilt deze woning natuurlijk niet door je vingers laten glippen. Plan daarom nog een bezoek, eventueel met een NVM-aankoopmakelaar, om zo snel mogelijk een goed bod uit te brengen.

Houd hierbij rekening met:

  • jouw eigen financiële mogelijkheden
  • eventuele verbouwwensen
  • de waarde van de woning

Een hypotheekadviseur kan jou hierbij helpen. Is je bod geaccepteerd? Dan helpen wij je graag met de koop- en leveringsakte, en alle andere notariële noodzaken. Succes met jouw droomwoning!

Waar moet ik op letten tijdens mijn aangifte inkomstenbelasting?

Ieder jaar doe je een aangifte inkomstenbelasting over het afgelopen jaar. Heb je in 2024 een huis verkocht, gekocht en/of woon je in een koopwoning? Dan moet je dit ook meenemen in jouw aangifte inkomstenbelasting.

Wist je dat sommige kosten aftrekbaar zijn?

Zo kun je de kosten die je maakt voor het afsluiten van de hypotheek in 1 keer aftrekken in de belastingaangifte over het jaar waarin je de kosten hebt gemaakt. Ook de dagrente die je betaalt bij het aflossen van de hypotheek, de kosten die je maakt voor een tussenpersoon en de overbruggingskosten zijn aftrekbaar.

Huis gekocht in 2025?

Heb je dít jaar een woning gekocht of ben je dat nog van plan? Dan kun je dit volgend jaar meenemen in je belastingaangifte.

Succes met jouw belastingaangifte!

De dag van het erfrecht: een goed moment om erfeniskwesties te bespreken

Op de dag van het erfrecht op dinsdag 18 maart 2025 wordt stilgestaan bij het regelen van erfeniszaken. Deze dag dient als een herinnering aan het belang van het begrijpen en regelen van erfrechtelijke zaken tijdens het leven om onnodige complicaties en geschillen na overlijden te voorkomen.

Het erfrecht

Erfrecht gaat over de regels en principes die bepalen wat er gebeurt met iemands vermogen, bezittingen en schulden na overlijden. Het gaat onder andere over het maken van een testament, de vastlegging wie wat krijgt, het regelen van de erfenis en belastingen. Ook al is het niet het leukste onderwerp om over na te denken, het is erg belangrijk omdat het helpt om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt als iemand overlijdt en het vermindert stress voor de familie.

Wensen van de overledene

Eén van de belangrijkste redenen om aandacht te besteden aan erfrechtelijke kwesties is om ervoor te zorgen dat de wensen na overlijden worden gerespecteerd. Door een gedegen testament op te stellen, kun je precies bepalen hoe bezittingen worden verdeeld en wie verantwoordelijk is voor het beheer van de nalatenschap. Dit kan voorkomen dat familieleden onenigheid krijgen over wie recht heeft op wat, waardoor potentiële geschillen worden voorkomen.

Minimaliseren van belastingen

Daarnaast kan het plannen van een nalatenschap helpen om de belastingen die de erfgenamen mogelijk moeten betalen te verminderen. Door gebruik te maken van verschillende strategieën zoals schenkingen en het benutten van belastingvoordelen voor specifieke soorten bezittingen, kun je ervoor zorgen dat de nalatenschap zo min mogelijk belast wordt. Dit zorgt ervoor dat er meer overblijft voor de erfgenamen.

De rol van de notaris bij erfrechtelijke kwesties

De notaris speelt een cruciale rol bij erfrechtelijke aangelegenheden. Wat zijn een paar van de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een notaris op het gebied van erfrecht?

  1. Opstellen van testamenten: een notaris kan helpen bij het opstellen van een testament, een juridisch document waarin iemand zijn of haar wensen voor de verdeling van bezittingen na overlijden vastlegt.
  2. Beheren van nalatenschappen: na het overlijden van een persoon kan een notaris worden ingeschakeld om het beheer van de nalatenschap te regelen. Dit omvat het identificeren en inventariseren van de bezittingen en schulden van de overledene, het afhandelen van administratieve taken zoals het indienen van belastingaangiftes, en het verdelen van de nalatenschap volgens de instructies in het testament of de wettelijke erfopvolging.
  3. Verklaring van erfrecht: een notaris kan een verklaring van erfrecht opstellen, een officieel document dat bevestigt wie de wettige erfgenamen zijn van de overledene en welke rechten zij hebben ten aanzien van de nalatenschap. Deze verklaring kan nodig zijn om toegang te krijgen tot bankrekeningen, eigendommen over te dragen of andere nalatenschapsgerelateerde zaken af te handelen.

De woningmarkt in 2025: voorspellingen en veranderingen

De woningmarkt in Nederland is op zijn zachtst gezegd uitdagend. Vooral voor starters, ouderen en mensen die alleen een huis willen kopen. Door de grote vraag naar woningen wordt 70% van de woningen in Nederland overboden. Nieuwbouwwoningen zijn vaak te klein en te duur voor starters. Wat voorspellen experts over de woningmarkt in 2025?

Huizenprijzen in 2025

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. Ook in 2025 blijven de huizenprijzen stijgen, naar verwachting met 7%. Wel neemt de stijging af en is de voorspelling dat de huizenprijzen in 2026 met 3% stijgen.

Het aantal woningverkopen in 2025

Ook het aantal woningverkopen blijft naar verwachting stijgen. Wel stijgt dit minder hard dan de jaren hiervoor. Het aanbod nieuwbouwwoningen neemt toe, waardoor er meer ruimte komt op de woningmarkt.

De voordelen van de dalende hypotheekrente

De dalende hypotheekrente maakt het aantrekkelijker om een huis te kopen. De voorspelling is dat de hypotheekrente in 2025 verder daalt. Daarnaast kun je hierdoor een hogere maximale hypotheek lenen en is de NHG-grens dit jaar verhoogd.

Meer informatie

De woningmarkt blijft in 2025 dus erg dynamisch. Wil jij meer weten over deze voorspellingen? Of ben je benieuwd wat dit betekent voor jouw kansen op de woningmarkt? Neem contact op met jouw financieel adviseur voor meer informatie. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Bron: ABN AMRO, januari 2025

Help je kind bij de eerste koopwoning: zo doe je dat!

De huizenmarkt is uitdagend, zeker voor starters. Veel ouders willen hun kind helpen bij de aankoop van een eerste woning, maar hoe doe je dat op een slimme en fiscaal voordelige manier? We zetten de belangrijkste mogelijkheden voor je op een rij.

1. Een belastingvrije schenking

Ouders kunnen in 2025 een eenmalige belastingvrije schenking doen aan hun kinderen (18 – 40 jaar) tot € 32.195. Dit bedrag mag vrij besteed worden, bijvoorbeeld als aanvulling op het eigen geld voor de aankoop van een woning. De belastingvrije schenking die je jaarlijks kunt doen bedraagt € 6.713.

2. Lenen aan je kind

Je kunt je kind ook een lening verstrekken. Dit wordt een familiehypotheek genoemd. Het voordeel? Je bepaalt zelf de voorwaarden en rente, die marktconform moet zijn. Je kind kan de rente aftrekken van de belasting, en jij kunt de ontvangen rente weer deels schenken.

3. Mede-koper worden

Je kunt samen met je kind de woning kopen, bijvoorbeeld via een 50/50 verdeling. Dit kan handig zijn als je kind niet voldoende inkomen heeft voor een hypotheek. Houd er wel rekening mee dat dit fiscale en juridische gevolgen heeft, zoals overdrachtsbelasting.

4. Garant staan voor de hypotheek

Als ouder kun je borg staan of garant staan voor een hypotheek. Dit kan je kind helpen een hogere lening te krijgen. Banken stellen hier wel strenge eisen aan, en je loopt als ouder risico als je kind de hypotheeklasten niet kan betalen.

5. Overwaarde benutten

Heb je zelf een eigen woning met overwaarde? Dan kun je een deel van die overwaarde opnemen en gebruiken als schenking of lening voor je kind. Dit kan via een tweede hypotheek of een opeethypotheek.

Denk aan de notariële vastlegging

Welke optie je ook kiest, het is belangrijk om afspraken goed vast te leggen bij de notaris. Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat alles juridisch en fiscaal correct verloopt.

Wil je meer weten over de mogelijkheden en de beste keuze voor jouw situatie? Onze notarissen helpen je graag verder met een passend advies!

Goede voornemens: juridische januari-checklist

In januari is bijna iedereen bezig met goede voornemens. Jij ook? Gebruik deze motivatie én onze checklist om jouw juridische zaken netjes op een rij te zetten!

Breng structuur in jouw juridische zaken

Wat kun jij zelf doen om jouw juridische zaken op een rij te zetten? Ga onderstaande lijst af en beslis één voor één welke onderdelen voor jou relevant zijn.

  • Testament updaten: past je testament nog bij je huidige situatie?
  • Schenken: maak gebruik van de nieuwe verhoogde vrijstellingen.
  • Huwelijkse voorwaarden: zijn deze nog actueel na eventuele veranderingen in je relatie of financiële situatie?
  • Bedrijfsopvolging: overweeg de nieuwe regels en plan strategisch vooruit.
  • Eigendomsaktes: controleer of alles juridisch goed geregeld is, bijvoorbeeld na een woningoverdracht.

Meer informatie

Zet jij jouw juridische zaken dit nieuwe jaar netjes op een rij? Of heb je een vraag over iets wat je graag wilt regelen? Wij denken graag met je mee! Neem contact met ons op voor meer informatie.

De belangrijkste notariële veranderingen in 2025 op een rij

Sinds 1 januari 2025 zijn er belangrijke veranderingen doorgevoerd op het gebied van belastingen en notariële zaken. Deze nieuwe regels bieden kansen voor starters, bedrijven en particulieren. Hier lees je de belangrijkste aanpassingen en hoe je hier slim gebruik van kunt maken.

Startersvrijstelling uitgebreid

Goed nieuws voor starters! De vrijstelling van overdrachtsbelasting geldt sinds 2025 ook voor economisch eigendom. Dit maakt het kopen van een eerste huis aantrekkelijker. Als starter kun je hier direct van profiteren bij de aankoop van jouw eerste woning.

Geen overdrachtsbelasting meer bij sleutelovereenkomsten

Vanaf 2025 is er geen overdrachtsbelasting meer bij bepaalde sleutelovereenkomsten. Dit maakt bedrijfsoverdrachten eenvoudiger en voordeliger. Ondernemers kunnen hier nu al hun voordeel mee doen.

Bedrijfsopvolging eenvoudiger

De verplichte termijn om een bedrijf voort te zetten bij bedrijfsoverdrachten is verkort van vijf naar drie jaar. Dit biedt meer flexibiliteit en maakt het makkelijker om een bedrijf over te dragen aan de volgende generatie.

Nieuwe regels voor kavelruil

Sinds 2025 geldt de kavelruilvrijstelling ook voor niet-agrarische gebouwen. Dit heeft impact op eigenaren van grond met bijvoorbeeld woningen of bedrijfsruimtes. Informeer jezelf goed over wat dit kan betekenen voor jouw situatie.

Meer belastingvrij schenken

De aftrek voor periodieke giften is flink verhoogd. Het maximumbedrag steeg van € 250.000 naar € 1.500.000. Dit geeft particulieren en bedrijven meer ruimte om belastingvrij te schenken aan goede doelen. Een geweldige kans om bij te dragen aan maatschappelijke doelen!

Nieuwe tarieven en vrijstellingen erf- en schenkbelasting

De tarieven en vrijstellingen voor erf- en schenkbelasting zijn aangepast. Een paar belangrijke cijfers:

  • Vrijstelling erfbelasting: partners kunnen tot € 804.698 belastingvrij erven. Kinderen en kleinkinderen hebben een vrijstelling van € 25.490.
  • Vrijstelling schenkbelasting: ouders mogen hun kinderen € 6.713 per jaar belastingvrij schenken. Voor eenmalige schenkingen aan kinderen (18 tot 40 jaar) geldt een verhoogde vrijstelling van € 32.195.

Actie ondernemen?

Deze veranderingen bieden nieuwe mogelijkheden om slim te plannen. Wil je weten hoe je hier optimaal van kunt profiteren? Overleg met een notaris of belastingadviseur om jouw situatie te bespreken. Zo haal je het maximale uit deze nieuwe regels!

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Schenken, hoe doe je dat?

Wil je jouw kind een helpende hand bieden? Bijvoorbeeld met een financiële bijdrage/schenking zodat zij een studie kunnen volgen of een eerste huis kunnen kopen? Dat kan belastingvrij! Je kunt alleen niet ‘zomaar’ een paar duizend euro overmaken. Je moet wel rekening houden met een aantal regels. Wij vertellen je meer.

Waarom geld schenken aan je kind? 

Natuurlijk help je jouw kind met meer financiële ruimte, waardoor je nieuwe deuren voor hem of haar opent. Maar het heeft ook voordelen voor jou als schenker:

  • Jouw vermogen gaat omlaag, waardoor je minder belasting af hoeft te dragen. Voornamelijk wanneer een deel van je vermogen in box 3 valt en boven het heffingsvrij vermogen uitkomt.
  • Ook hoef je mogelijk minder eigen bijdrage te betalen voor een zorginstelling als je wordt opgenomen, omdat je vermogen daalt.
  • Jouw erfgenamen hoeven géén erfbelasting over dit bedrag af te dragen, omdat de geschonken bedragen geen onderdeel zijn van de toekomstige erfenis. Daardoor blijft er meer geld van de erfenis over. Als schenker binnen 180 dagen na schenking komt te overlijden dan wordt de schenking als onderdeel van de erfenis beschouwd.

Belastingvrij schenken 2024

Als je een schenking doet, krijg je te maken met de schenkbelasting. De ontvanger van de schenking moet dan een percentage van het bedrag afdragen aan de Belastingdienst. Er zijn verschillende soorten schenking én vrijgestelde bedragen om belastingvrij te kunnen schenken.

Wat zijn de schenkingsopties?

Je kunt jaarlijks een schenking doen van een maximaal bedrag. Of eenmalige een schenking doen, dit is vaak met een bepaald bestedingsdoel zoals een studie.

Schenkingsvrijstelling 2024

In 2024 zijn de vrijgestelde bedragen als volgt:

  • eenmalige schenking voor een huis: is niet meer belastingvrij vanaf 2024
  • eenmalige schenking voor een studie: € 66.268
  • eenmalige gift zonder doel: € 31.813
  • de ‘gewone’ vrijstelling aan kinderen: € 6.633
  • de ‘gewone’ vrijstelling aan anderen: € 2.658

Vrij te besteden schenking

Als jouw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is, kun je jouw kind de vrije keuze geven wat hij met de schenking doet. Hiervoor geldt in 2024 een eenmalig verhoogde vrijstelling van maximaal € 31.813.

Belastingvrije schenking aan je kind

In 2024 ligt de grens voor belastingvrij schenken op € 6.633. Dit is het maximale bedrag voor beide ouders samen, ook als jullie gescheiden zijn.

Geld schenken aan kleinkind of iemand anders

Wil jij een schenking doen aan iemand anders dan jouw kind? Bijvoorbeeld een kleinkind, nicht of vriend. Daarvoor geldt in 2024 een maximale belastingvrije schenking van € 2.658.

Succes met jouw schenking!

Wil jij jouw (klein)kind dit jaar nog verblijden met een mooie schenking? Bovenstaande schenkingen kun je in 2024 nog helemaal zelf doen én regelen.

Schenken via de notaris

Wil je geld op papier schenken of herroepelijk schenken aan je kind? Dan komt hier vaak een notaris bij kijken.

Het eind van het jaar is in zicht en de decemberdrukte neemt toe. Wil je toch graag notarieel schenken én dit nog in 2024 doen? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.