LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Onderneming starten

Het starten van een onderneming

Eenmanszaak of BV?

Wat is het verschil? Bij een eenmanszaak, een maatschap, een vof of een cv heb je geen onderscheid tussen het vermogen van de onderneming en jouw privévermogen. Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen heeft dit dus ook verstrekkende gevolgen voor je partner.

De besloten vennootschap (BV) is een rechtspersoon met een eigen vermogen dat losstaat van jouw privévermogen. Jij kunt in beginsel niet meer geld verliezen dan tot het bedrag waarvoor je aandelen hebt genomen. De BV is zelf aansprakelijk voor de schulden die uit het ondernemen voortvloeien.

Kiezen voor de ene of voor de andere bedrijfsvorm heeft nogal wat consequenties, dus je moet er echt zorgvuldig over nadenken. Nationale Notaris kan je daarbij helpen en adviseren.

Partners en vennootschapscontracten

Ga je ondernemen met meerdere partners dan zul je meer moeten regelen. Hoe goed je het samen ook kunt vinden, het blijft verstandig om onderlinge afspraken te maken over de arbeidsbeloning, onkostenvergoedingen, arbeidsongeschiktheid en blokkeringsregelingen. Hiervoor bestaan vennootschapscontracten en aandeelhoudersovereenkomsten.

In een vennootschapscontract kun je zaken als de duur van de vennootschap regelen, de toe- of uittreding van vennoten, de aansprakelijkheid en de continuïteit. Datzelfde geldt ook in het geval van een man-vrouw firma. In dit geval is het zeker aan te raden om bijvoorbeeld alsnog huwelijkse voorwaarden af te sluiten. Vraag Nationale Notaris naar alle ins en outs. Wij kunnen je uitvoerig infomeren en adviseren.

Risico’s voor ondernemers

Soms moet je risico’s nemen om je doel te bereiken. Da’s logisch, daar ben je ondernemer voor. Veel risico’s kun je echter vermijden. Zoals: hoe beperk je je beroepsrisico, je aansprakelijkheid voor de schulden van de anderen, hoe draag je tijdig je belastingen af en hoe zit het met je ondernemersrisico? Als consultant is je grootste risico dat je met een onbetaalde factuur blijft zitten, maar voor een handelsonderneming kunnen de risico’s veel groter zijn.

De meeste ondernemersrisico’s zijn af te dekken met leveringsvoorwaarden. Deze zijn dan van toepassing op al je overeenkomsten. Misschien is het in jouw geval wel noodzakelijk om aparte inkoopvoorwaarden of betalingsvoorwaarden op te stellen. Nationale Notaris kijkt graag eens naar jouw situatie en wat voor jou de slimste aanpak is.

filed under: