Twintigers en woningmarkt

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Twintigers kopen grotere huizen, maar wel een stuk later

Wie het verloop van ’te koop’-bordjes in zijn buurt een beetje in de gaten houdt, weet het al: er worden weer veel meer huizen verkocht. Maar er is één groep kopers die achterblijft: de twintigers. Zij kopen in verhouding tot vóór de crisis minder vaak, blijkt uit cijfers van het Kadaster, zo meldt het NOS.

“Het zijn er minder dan je zou verwachten, als je kijkt naar de demografische cijfers”, zegt Paul de Vries van het Kadaster. “Je ziet dus dat deze leeftijdsgroep niet op dezelfde manier herstelt van de huizencrisis als de rest.”

De meeste mensen kopen nog altijd een eerste huis rond hun 26ste. Maar zoals je in de grafiek via de link ziet, kopen twintigers nu in verhouding minder woningen dan voor de crisis. Er zijn vooral minder starters tussen de 18 en 26 jaar.

Lees het volledige artikel op NOS

Eigenwoningschenking

Voor de twintigers kan de eigenwoningschenking een oplossing zijn. Vanaf 1 januari van dit jaar kan iedere Nederlander maximaal € 100.000 belastingvrij schenken aan een ander. Degene die de schenking krijgt, de begunstigde, moet dit bedrag in een eigen woning steken. Bijvoorbeeld door er een eigen woning mee te kopen, te verbouwen of af te lossen op de hypotheek. De begunstigde moet op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Lees het eerdere artikel over eigenwoningschenking