Notariskosten hypotheek

Notariskosten hypotheek, alles op een rij

Gefeliciteerd, je gaat een huis kopen! Dit betekent ook dat je een hypotheek moet afsluiten, daar komt altijd een notaris bij kijken. Maar wat kost dat eigenlijk? Heb je nog meer notariële documenten nodig en welke kosten zitten dáár dan weer aan verbonden? Een woning kopen brengt een hoop vragen met zich mee. Wij zetten alle antwoorden voor jou op een rij! 

Kosten koopovereenkomst

Vaak stelt de makelaar de (voorlopige) koopovereenkomst op. Dit gebeurt vrijwel direct nadat het bod is geaccepteerd. Hierin staan alle afspraken tussen koper en verkoper genoteerd, zoals de koopsom van de woning en de datum van de sleuteloverdracht. Het ondertekenen van deze overeenkomst gebeurt niet bij de notaris, maar vaak bij de verkopend makelaar of in het huis waar het allemaal om draait.

Je kunt het koopcontract ook door de notaris op laten stellen. Zo weet je precies wat je afspreekt voordat je het contract ondertekent en voorkom je dat je belangrijke onderwerpen vergeet. Bijvoorbeeld de ontbindende voorwaarden of afspraken over zaken zoals bodemvervuiling.

Kosten hypotheekakte

In de hypotheekakte staat alle informatie specifiek over jouw hypotheek. Deze gegevens en voorwaarden heb jij voordat je bij de notaris komt al met jouw hypotheekverstrekker afgestemd in de hypotheekofferte. De hypotheekakte is de officiëlere variant hiervan, deze stelt de notaris op.

De kosten van de hypotheekakte verschillen per notariskantoor. Bij Nationale Notaris kost dit € 840. De inschrijfkosten voor het Kadaster á € 137,50, wat verplicht is, zit hier al bij inbegrepen.

Leveringsakte/eigendomsakte

De leveringsakte vormt de wettelijke basis voor de eigendomsoverdracht en beschermt de belangen van zowel koper als verkoper.

In de akte van levering, ofwel eigendomsakte, komen alle gemaakte afspraken uit de koopovereenkomst terug. Ook de eigendomsgeschiedenis komt hierin terug. Na tekenen van dit document is het huis officieel jouw eigendom. De kosten van de leveringsakte bedragen bij Nationale Notaris € 840.

Wil je zowel de hypotheekakte als de leveringsakte door Nationale Notaris laten opstellen? Dan betaal je € 1539.

  • De extra’s: wat wil je nog meer vastleggen?

Naast alle verplichte notariële documenten, kun je nog meer afspraken zwart op wit vastleggen wanneer je een huis koopt. Hieronder noemen wij nog een paar documenten die in sommige situaties fijn zijn om alvast te regelen.

Een bouwkundige keuring

Optioneel kan de koper in de periode van de koopovereenkomst ook een bouwkundige keuring laten doen. De koper betaalt deze bouwkundige keuring zelf, deze kosten variëren per partij maar liggen gemiddeld rond de € 300.

  • Samenlevingscontract en testament

Ga je samenwonen met jouw partner? Leuk, een nieuwe stap! Maar wat doe je als je er straks in je eentje voor komt te staan, omdat de relatie uit gaat of iemand komt te overlijden? Dit, maar ook de kosten van de gemeenschappelijke huishouding, leg je vast in een samenlevingsovereenkomst. Om stress en onzekerheid te voorkomen, is het fijn bepaalde afspraken hierover op papier te zetten in een samenlevingscontract. Mét of zonder testament. Dit kost gemiddeld € 400.

Het is altijd mogelijk deze documenten tussentijds aan te passen. Maar hiervoor moet je wel opnieuw naar de notaris, wat dus extra kosten met zich meebrengt. Denk dus goed na over de afspraken die je wilt vastleggen, ook met een blik op de toekomst!

Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Sommige kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat je een deel ervan terugkrijgt bij de belastingaangifte over het jaar waarin je die kosten hebt gemaakt. Dit geldt voor de hypotheekakte.

Let hier dan ook op bij het doen van jouw belastingaangifte in het jaar ná de aankoop van jouw woning. Vraag eventueel een boekhouder om hulp.

Meer informatie

Bij ons betaal je nooit meer dan de aangegeven prijs. Zijn er tegenvallers? Dan komen die gewoon voor onze rekening!

Heb je nog vragen over de hypotheekakte, een van de andere notariële documenten of de bijkomende kosten? Stel jouw vraag via ons contactformulier hieronder. Wij komen er dan binnen drie werkdagen op terug.

Offerteformulier
Productkeuze