Hypotheekregels 2019 Nationale Notaris

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Iedereen met een hypotheek opgelet: dit zijn de hypotheekregels vanaf 2019!

Net als elk jaar zijn de hypotheekregels op 1 januari weer veranderd. Wat betekent dit voor jouw (toekomstige) hypotheek?

Maximale hypotheek omlaag

In 2019 mag je nog maximaal 100% van de marktwaarde van het huis lenen. En dit blijft zo gedurende het Kabinet Rutte III. De kosten koper en andere bijkomende kosten moet je dus zelf financieren. Met eigen geld of met een schenking natuurlijk.

Verbouwen kan nog binnen de hypotheek

Verbouwingskosten kunnen nog in de hypotheek worden meegenomen. De maximale hypotheek wordt daarbij gebaseerd op de woningwaarde na de verbouwing. Een taxateur zal hieraan te pas komen.

Maximale hypotheekrenteaftrek versneld omlaag

In 2019 loopt het maximale aftrekpercentage van de hypotheekrente terug met 0,5%. Daarna gaat dit jaarlijks in stappen van 3% omlaag. Een flinke versnelling waardoor in 2023 de maximale hypotheekrenteaftrek voor ieder huishouden uitkomt op 37,05%.

NHG-grens omhoog

Huizen met een waarde tot € 290.000 komen in aanmerking voor NHG. Een flinke verhoging! Wil je investeren in energiebesparende maatregelen? Dan mag je tot € 307.400 lenen voor de toepassing van energiebesparende voorzieningen.

Schenkingsvrijstelling eigen woning omhoog

Wil je in 2019 (eenmalig) belastingvrij schenken aan je (klein)kinder(en)? Dan mag dat tot een bedrag van € 102.010. Ook aan vrienden of andere relaties mag je deze schenking doen. Mits zij tussen de 18 en 40 jaar oud zijn én de schenking gebruiken voor de eigen woning (aankoop, verbouwing of bijvoorbeeld de aflossing van de hypotheek). Je kunt een schenking trouwens ook over drie kalenderjaren spreiden.

Voordelen voor duurzame woningen blijven bestaan

Iedereen die met zijn woning evenveel of meer energie opwekt dan verbruikt (nul-op-de-meter woning) mag tot € 25.000 extra lenen. Is de energie-index of EPC-waarde gelijk aan of lager dan nul? Dan mag je € 15.000 extra lenen. Voor elke andere duurzame woning mag je maximaal € 9.000 extra lenen.

Meer informatie?

Ben je benieuwd wat de nieuwe hypotheekregels voor jouw situatie betekenen? Wil je een hypotheek afsluiten of doorhalen? Een huis kopen of verkopen? Ga naar onze speciale pagina voor meer informatie, tarieven of een offerte aan te vragen.