Woning kopen jongeren Nationale Notaris

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Niet genoeg eigen geld om een woning te kopen?

‘Joyce weet het zeker: zij wil het huis uit en op zoek naar een eigen appartement in de stad. Lekker zelfstandig wonen en investeren in een eigen woning. Er is wel een klein puntje waar zij tegenaan loopt: zij mag nog maar 100% van de woningwaarde lenen. En dat betekent meer eigen geld meebrengen (bijvoorbeeld voor de kosten koper). Maar dat heeft Joyce (nog) niet. Kan zij nu niet kopen?’

In het regeerakkoord is afgesproken dat in 2018 het percentage voor de maximale hypotheek 100% is. Dit is zeker voor starters en jongeren, die vaak (nog) niet veel hebben kunnen sparen, lastig. Uiteraard zijn er wel manieren om toch een hypotheek te krijgen en een eigen woning te kopen. (Groot)ouders kunnen bijvoorbeeld financieel helpen door geld te lenen uit eigen vermogen, periodieke schenkingen te doen of een deel van de koopsom te schenken. Een andere manier is de generatiehypotheek. Hierbij gaan de ouders samen met het kind de lening aan als het kind zelf de lasten niet kan betalen. Zij tekenen ook mee voor het gedeelte van de lening dat het kind op basis van het inkomen niet zelfstandig kan dragen. De ouders worden hierdoor mede aansprakelijk.

Benieuwd wat er in jouw situatie mogelijk is? Neem contact met een financieel adviseur om jouw hypotheekmogelijkheden te bespreken. Wij hebben diverse partners die jou hiermee verder kunnen helpen. Uiteraard helpen wij je graag verder om alle notariële zaken te behartigen.