Financieringsvoorbehoud Nationale Notaris

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Bieden op een woning zonder financieringsvoorbehoud?

Je bent al enige tijd op zoek naar dat ene droomhuis en weet dat de markt krap is. Als dan ineens het huis van jouw dromen voorbijkomt wil je natuurlijk direct een bod doen. Maar let op! Als jij als koper niet zeker weet of je de financiering van de woning rond krijgt, dan is het belangrijk om een financieringsvoorbehoud in de koopovereenkomst op te nemen. In deze ontbindende voorwaarden wordt vastgelegd wat de maximale hypotheek mag zijn en tegen welke maximale jaarlast.

Hypotheek niet rond?

Bekend is dat banken in deze tijd minder makkelijk een hypotheek verstrekken. Mocht je de financiering voor het afgesproken bedrag toch niet rond krijgen, dan kun je de ontbindende voorwaarde inroepen en de overeenkomst ontbinden. Je kunt dan zonder kosten van de koopovereenkomst afzien.

Spreek een reële termijn af

Let er ook op dat er duidelijk schriftelijk wordt afgesproken binnen welke termijn deze ontbindende voorwaarde valt. Het aanvragen van een hypotheek vergt enige tijd en één dag te laat de koop ontbinden is al fataal. Je bent dan verplicht om de woning af te nemen. Je kunt dan ook nog afzien van de koopovereenkomst maar je moet dan wel een boete betalen. Deze boete is vaak 10% van de koopprijs en in veel koopovereenkomsten staat dat in zo’n geval ook nog een schadevergoeding kan worden gevraagd. Dan heb je in plaats van een droomhuis een lege bankrekening of misschien zelfs een schuld.

Wanneer zonder financieringsvoorbehoud

Ben je niet afhankelijk van een bank om de financiering rond te krijgen? Of kun je bijvoorbeeld bij familieleden lenen? In zulke gevallen kun je ook een bod doen zonder financieringsvoorbehoud. Succes met het vinden van jouw droomhuis.