LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Woningeigenaren: Tips voor nu of 2015

Ieder kalenderjaar veranderen er weer dingen op het gebied van belastingen. Daarom kan het in sommige gevallen voordelig zijn om bepaalde uitgaven nog voor het einde van het jaar te doen of juist uit te stellen tot volgend jaar. Ook als je een woning hebt zijn er bepaalde dingen waar je op moet letten.

Als je verwacht in 2015 minder te gaan verdienen, kan het voordelig zijn om de hypotheekrente van de eerste zes maanden van 2015 vooruit te betalen. Jouw aftrek kan dan hoger uitpakken dan wanneer je in 2015 de rente betaalt. Vooruitbetalen kan ook in jouw voordeel werken als je belasting betaalt in box 3 of als je momenteel een hypotheekrenteaftrek van 51,5% hebt, dat wordt namelijk volgend jaar verlaagd naar 51%. Jouw hypotheekverstrekker moet wel toestemming geven om vooruit te betalen.

Huis verkopen of verbouwen

Verkoop je een woning met overwaarde en je koopt nog geen nieuwe woning? Dan is het wellicht handig om de overdrachtsdatum na 1 januari te plannen. Anders zul je de overwaarde moeten meenemen in jouw vermogen, waardoor je 1,2% belasting betaalt boven de vrijstelling in box 3. Als je gaat verbouwen of renoveren kun je dit het beste doen voor juli 2015. Het tijdelijke lage btw-tarief van 6% op arbeidskosten bij renovatie van bestaande woningen is namelijk tot die tijd verlengd.

Hypotheek

Wanneer je een kleine hypotheek hebt, kun je overwegen deze voor 1 januari 2015 af te lossen. Dan profiteer je in 2015 van de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld, wat neerkomt op het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten.

Sta je op het punt om een woning te kopen? Dan kan het slim zijn om in 2014 de hypotheek te regelen. Niet alleen wordt de verhouding tussen de waarde van de woning en het inkomen verlaagd. Ook de maximale hypotheek ten opzichte van het inkomen daalt in 2015.

Koop je een woning van iemand die na 1 september 2012 eigenaar werd, dan betaal je alleen overdrachtsbelasting over de eventuele meerwaarde. In 2015 vervalt deze verruimde termijn van 36 maanden en betaal je geen overdrachtsbelasting als de woning binnen 6 maanden opnieuw verkocht wordt.

Schenken

De tijdelijke verruimde schenkingsvrijstelling wordt niet verlengd. Dat betekent dat de ontvanger voor het einde van het jaar eigenaar moet zijn van een woning om nog aanspraak te kunnen maken op deze vrijstelling van € 100.000. Deze verruimde vrijstelling geldt voor iedereen, ongeacht leeftijd en relatie tussen schenker en ontvanger. Het geld dient wel besteed te worden aan de aankoop van een eigen woning, aflossing van de hypotheek, het verbouwen van de eigen woning, de afkoop van erfpachtcanon of het aflossen van restschuld.

Vanaf 2015 gelden weer de normale vrijstellingen. Zo kunnen ouders hun kinderen, tussen 18 en 40 jaar, eenmalig € 52.281 schenken indien het geld gebruikt wordt voor een studie of een eigen woning.

Bron: Rikke van Geest op Nu.nl/Geldzaken.