Waardevol vermogen Nationale Notaris

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Waardevol vermogen

De omstreden vermogensrendementsheffing (spaartaks) gaat in 2018 en 2019 verder omlaag. Met name spaarders met een vermogen tussen de € 25.000 en € 100.000 in box 3 gaan hierdoor minder belasting betalen. Maakt dit sparen weer interessant? Of zetten de lage spaarrentetarieven nog steeds geen zoden aan de dijk? We zetten wat alternatieven op een rij.

Investeren of aflossen

Investeren in de eigen woning kan een goede manier zijn om vermogen op te bouwen. Een verduurzaming, uitbouw of nieuwe keuken kunnen de waarde van jouw woning verbeteren. Ook kun je je geld gebruiken om de hypotheek af te lossen en zo de huidige lasten omlaag te brengen. Wat voor jou de beste oplossing is, is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke financiële situatie en jouw toekomstplannen. Denk je er bijvoorbeeld over om in de komende jaren te verhuizen? Dan is het maar de vraag of aflossen wel zo verstandig is vanwege de fiscale gevolgen. En heb je nog een relatief hoge hypotheekrente? Dan is het misschien interessant om deze over te sluiten. Bepaal daarom allereerst waar het voor jou om draait: het verlagen van jouw huidige lasten of het opbouwen van vermogen.

Beleggen

Indien je vermogen wilt opbouwen buiten jouw woning om, kun je kiezen uit meerdere vermogensopbouwproducten. Je kunt al beleggen waarbij je met een relatief klein bedrag kunt instappen. Er zijn vermogensbeheerders die jouw portefeuille beleggen op basis van jouw wensen en doen. Net als bij alle beleggingsproducten zijn hier overigens wel risico’s aan verbonden. Maar het kan zomaar zijn dat je met beleggen een hoger rendement behaalt dan wat je nu aan hypotheekrente betaalt.

Overwaarde benutten

Volgens hoogleraar Robert Merton (73), economisch Nobelprijswinnaar, loont alleen sparen in ieder geval niet (meer) voldoende. Hij pleit daarom voor de omgekeerde hypotheek als instrument om meer uit ‘het koophuis als spaarpot’ te halen. Dit gaat uiteraard vooral (oudere) mensen met overwaarde op de eigen woning aan. De kosten van bijvoorbeeld (toekomstige) zorg of andere uitgaven worden hiermee mogelijk gemaakt. Ook komt er zo mogelijk meer belegbaar vermogen vrij. De invoering van deze hypotheekvorm heeft echter nog een lange weg te gaan en stuit op de strenge regelgeving op het gebied van financieren (AFM).