LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Vrijstelling overdrachtsbelasting gaat in: dit moet je weten

Starters opgelet: vanaf nu veranderen er een aantal zaken rondom de overdrachtsbelasting. Huizenkopers jonger dan 35 jaar betalen namelijk eenmalig geen overdrachtsbelasting. Vanaf 1 april geldt de aanvullende voorwaarde dat de woning niet duurder mag zijn dan vier ton.

Profiteren in het eerste kwartaal

Overdrachtsbelasting betaal je bij de aankoop van een woning. Tot nu toe was dat twee procent van de waarde. Met deze startersvrijstelling bespaar je dus al snel enkele duizenden euro’s. Wie in het eerste kwartaal van 2021 bij de notaris de sleutel krijgt, profiteert het meeste. In het eerste kwartaal geldt de grens van vier ton namelijk nog niet. Dat is zo afgesproken omdat toen het voorstel op Prinsjesdag naar buiten kwam, er geen sprake was van een maximale woningwaarde. Veel huizenkopers hielden al rekening met het toekomstige voordeel. Pas later besloot de minister dat de maatregel alleen zal gelden voor degenen die dit duwtje in de rug het hardste nodig hebben en werd de grens van vier ton geïntroduceerd.

Alles op een rij:

  • Ben je onder de 35, en krijg je tussen 1 januari en 31 maart 2021 de sleutel van je nieuwe woning waar je zelf gaat wonen, dan betaal je geen overdrachtsbelasting, ongeacht de waarde van de woning.
  • Ben je onder de 35 en krijg je na 31 maart 2021 de sleutel van een huis beneden de vier ton, dan betaal je geen overdrachtsbelasting. Ook hier geldt de eis van zelfbewoning.
  • Ben je boven de 35 en koop je een woning waar je zelf in gaat wonen, dan betaal je net als nu 2 procent overdrachtsbelasting.
  • Koop je een huis, maar ga je er niet zelf in wonen (zoals beleggers) dan betaal je vanaf 1 januari 2021 8 procent in plaats van 2 procent overdrachtsbelasting.