Identiteitsfraude

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

‘Mag ik even een kopietje van uw identificatiebewijs maken?’

Bij het inschrijven op de camping, bij het afsluiten van een telefoonabonnement, het openen van een bankrekening: er wordt regelmatig om een kopie van jouw identificatiebewijs gevraagd. Maar mag dat eigenlijk wel? En welke gegevens mogen dan overgenomen worden? Dat is belangrijk om te weten. Want zo voorkom je dat iemand met jouw gegevens aan de haal gaat en jij rekeningen ontvangt voor zaken waar je niet om gevraagd hebt.

Wettelijk verplicht?

Een bedrijf of organisatie mag alleen een volledige kopie of scan, dat wil zeggen waarbij alle persoonsgegevens zichtbaar zijn, van jouw identiteitsbewijs (ID-bewijs) maken als dat bedrijf of die organisatie daartoe wettelijk verplicht is. Dit zijn bijvoorbeeld overheidsinstanties, banken, casino’s, levensverzekeraars en wij, de notarissen. Ook jouw werkgever mag een volledige kopie of scan maken, omdat het verplicht is om een kopie van jouw ID-bewijs in de loonadministratie te hebben.

Wel laten zien, niet kopiëren

Toch zul je merken dat ook andere partijen geregeld om jouw ID-bewijs vragen. Bijvoorbeeld als je je inschrijft in een ziekenhuis, als je incheckt in een hotel of als je een nieuw telefoonabonnement gaat afsluiten. Laat hier geen volledige kopie of scan maken! Een hotel of ziekenhuis heeft voldoende aan het opschrijven van het soort identiteitsbewijs en het documentnummer. Een telecombedrijf mag een kopie maken, maar heeft niet alle gegevens nodig. Scherm daarom je pasfoto en Burgerservicenummer (BSN) af. Dat zijn namelijk precies de gegevens waarmee gefraudeerd kan worden.

Gevaar van identiteitsfraude

Als je zomaar je ID-bewijs door mensen laat kopiëren, loop je het risico dat er gefraudeerd wordt met je identiteitsgegevens. Met jouw naam, geboortedatum en Burgerservicenummer kunnen fraudeurs een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. En jij draait vervolgens op voor de kosten. Wees dus terughoudend met het afgeven van je paspoort of identiteitskaart. Je rijbewijs is overigens ook een geldig identiteitsbewijs. Toch kun je dit niet altijd gebruiken als identiteitsbewijs omdat op je rijbewijs geen gegevens staan over je verblijfsstatus en nationaliteit.

Identificeren bij de notaris

Als je bij ons komt voor het opmaken van stukken, dan zijn we wettelijk verplicht om jouw identiteit te controleren en vast te leggen (dit is mede om fraude te voorkomen). Ben je bij de notaris omdat je een huis hebt gekocht, dan moeten we volgens de wet jouw persoonsgegevens uit de koopakte verwerken in de akte van levering. Vervolgens sturen we een ontwerp van de akte van levering naar de makelaar(s). Heel soms komt het voor dat een cliënt er bezwaar tegen heeft dat de makelaar hun persoonsgegevens kan inzien. In dat geval sturen we een ontwerp van de akte van levering zonder persoonsgegevens erin.