LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Verlaging grens NHG geen invloed op huizenmarkt

Per 1 juli jl. is de grens van hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verlaagd van € 290.000 naar € 265.000.

Dit heeft echter geen grote nadelige gevolgen voor de woningmarkt, zeggen de kenners. Momenteel is de hypotheekrente historisch laag. Wie nu een woning wil kopen doet dat toch wel. De maximale koopsom van de woning met NHG-hypotheek bedraagt nu € 250.000. Dat komt omdat er nog ongeveer 6% aan extra kosten bijkomen. De NHG-grens werd in 2009 als crisismaatregel tijdelijk verhoogd tot € 350.000 om de woningmarkt een impuls te geven. Daarna werd de grens weer stapsgewijs afgebouwd.

Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH) zegt hierover: ”Dat de grens wordt verlaagd komt dus niet als een verrassing, het heeft geen doorslaggevende invloed. Het wordt ook gecompenseerd door de hypotheekrente die nog nooit zo laag is geweest.”

Bescherming huizenbezitter

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) verstrekt de NHG. Hiermee is een huizenbezitter ervan verzekerd dat bij een gedwongen verkoop van de woning een mogelijke restschuld aan de bank wordt betaald. De NHG kan de restschuld zelfs kwijtschelden, indien een huizenbezitter buiten zijn schuld om zijn huis moet verkopen.