LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Veel samenwonende stellen leggen zaken niet goed vast

Nederland telt een aanzienlijk aantal samenwonende stellen die niets – of te weinig – hebben geregeld. Dat stelt gezinssociologe Anne-Rigt Poortman van de Universiteit Utrecht in een artikel in Trouw. Vroeger was het vanzelfsprekend dat men trouwde en dan is alles automatisch geregeld. Tegenwoordig zijn er veel stellen die vele jaren samenwonen maar nooit trouwen. Dit betekent dat deze stellen zelf actief hun zaken goed moeten laten vastleggen. Dit blijkt echter lang niet altijd te gebeuren.

Op 1 januari 2009 woonden volgens het CBS 820.000 paren niet-gehuwd samen, van wie bijna de helft zonder samenlevingscontract. Ook familierechtnotaris Richard Dom in Voorburg vertelt in Trouw dat deze verhalen in de vorm van een dossier vaak op zijn bureau belanden. “Ze veronderstellen dat ze vanzelf elkaars erfgenaam worden als je maar lang genoeg bij elkaar blijft”, zegt notaris Dom. “Of stellen, die dénken het geregeld te hebben – samenlevingscontract laten opstellen, klaar. Aan zo’n kaal contract heb je weinig. Daarom is het verstandig om het testament er aan te koppelen. Dan heb je meteen ook een vrijstelling van de erfbelasting.”

De NN Samenlevings Scan

Wonen jullie ook samen zonder te zijn getrouwd? Doe dan onze NN Samenlevings Scan. Met deze scan wordt het voor jou duidelijk hoe je jouw zaken nog beter kunt regelen, bijvoorbeeld met hulp van de notaris. Deze scan kun je samen invullen of ieder afzonderlijk. Het invullen kost je maar 5 minuten, daarna is het voor jou duidelijk wat je (nog) beter kunt regelen. Met een klik krijg je vervolgens toegang tot jouw samenlevingsprofiel.

Wij nodigen je van harte uit om deze scan in te vullen en eventuele opmerkingen door te geven. Het is nog een proef dus alle opbouwende kritiek is welkom. En hierna weet je direct of je er goed aan doet om een vrijblijvende afspraak te maken met een notaris. Wanneer de resultaten aanleiding geven, nemen wij contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Doe de NN Samenlevings Scan