LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Vanaf 2015 wordt een beter energielabel geïntroduceerd

Wat we ons vaak niet beseffen is dat onze woonlasten voor een belangrijk deel bestaan uit energiekosten. Het is daarom belangrijk om bij het kopen of huren van een woning betrouwbare informatie te hebben over de energiezuinigheid van de woning. De overheid heeft daarom het energielabel in het leven geroepen. Als koper of huurder van een woning heeft u recht op het energielabel, dus vraag ernaar. Vergeet ook niet een energielabel op te laten stellen als u uw woning verkoopt of verhuurt.

Het energielabel is in 2008 geïntroduceerd en is sindsdien verplicht. Toch wordt het label nog te weinig aangevraagd. Dit komt onder andere omdat de aanvraag duur is en de uitgebreide rekenmethode foutgevoelig. Huiseigenaren worden niet beboet als zij geen label hebben, waardoor de noodzaak er niet is om er één aan te vragen.

Vanaf 2015 kunnen huiseigenaren zelf online hun gegevens in- en aanvullen. Hierdoor kunnen de kosten omlaag van € 200 naar nog maar een paar tientjes. Er moet bij verkoop, verhuur of oplevering een label overlegd worden. Huidige labels zijn 10 jaar geldig. Indien er geen label overlegd wordt geldt een boete van € 200. Dit is makkelijk te voorkomen omdat huiseigenaren een brief met een indicatie van het energielabel ontvangen, dat online aangepast kan worden. Na goedkeuring wordt het energielabel dan geregistreerd.

Meer weten over het energielabel? Kijk dan op www.eigenhuismagazine.nl/energielabel.