Vakantieliefde samen verder Nationale Notaris

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Vakantieliefde gevonden? Hoe gaan jullie samen verder?

Wat was de vakantie geweldig in het prachtige Toscane. Niet alleen de natuur, de zee, het eten en de verrukkelijke wijn was een feest maar ook die knappe jongen uit Nederland die je tegenkwam. Terug in Nederland bleven jullie contact houden en inmiddels gaat het zo goed tussen jullie twee dat jullie eraan denken om samen verder te gaan. Maar ja, hoe moeten jullie dat verder regelen?

Samenwonen

Jullie kunnen ervoor kiezen om te gaan samenwonen. Hiervoor hoeven jullie officieel niets te regelen maar dan is er volgens de wet ook niks geregeld. Willen jullie toch iets vastleggen? Dan kan dit met een samenlevingscontract.

Bekijk de animatie over het samenlevingscontract

Trouwen

Als jullie je relatie direct officieel willen maken kunnen jullie er ook voor kiezen om te gaan trouwen. Door te trouwen regelt de wet automatisch een aantal zaken voor jullie. Bepalen jullie het liever zelf, dan kunnen jullie ook kiezen voor huwelijkse voorwaarden.

Let op! Als jullie trouwen zonder huwelijkse voorwaarden, dan doen jullie dit sinds 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dit is wettelijk zo geregeld.

Lees meer over de beperkte gemeenschap van goederen

Huwelijkse voorwaarden maken

Willen jullie liever zelf bepalen wat jullie wel en niet samen delen? Dan kunnen jullie in de huwelijkse voorwaarden vastleggen welke bezittingen en schulden van jullie samen zijn en welke persoonlijk. Jullie kunnen er ook juist voor kiezen dat alles van jullie samen is (algehele gemeenschap van goederen).

Geregistreerd partnerschap

Als jullie niet willen trouwen maar toch jullie relatie officieel willen maken, kunnen jullie kiezen voor geregistreerd partnerschap. Hiermee weten jullie zeker dat de wet automatisch een aantal zaken voor jullie regelt. Bepalen jullie het liever zelf, dan kunnen jullie dit vastleggen in de partnerschapsvoorwaarden.

Wat is het verschil tussen geregistreerd partnerschap en trouwen?

Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als trouwen. Jullie moeten ook eerst digitaal of persoonlijk aangifte doen bij de gemeente. Vervolgens ondertekenen jullie op het gemeentehuis in het bijzijn van getuigen een verklaring. De verschillen met een huwelijk zijn:

  • Jullie hoeven elkaar niet het jawoord te geven.
  • Jullie kunnen het geregistreerde partnerschap beëindigen bij een notaris of advocaat. Als jullie minderjarige kinderen hebben of als jullie het niet met elkaar eens zijn, moeten jullie net zoals bij een huwelijk naar de rechter.
  • Een geregistreerd partnerschap kunnen jullie omzetten naar een huwelijk. Een huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap.
  • Een geregistreerd partnerschap wordt in andere landen niet altijd erkend of er gelden andere regels.

Bekijk de animatie over huwelijkse voorwaarden

Nieuwe brochure Samen verder met extra bijlage

Vanwege de wetswijziging is de speciale brochure over Samen verder herschreven en voorzien van een extra bijlage over de nieuwe wet.

Bekijk de brochure

Bekijk de extra bijlage

Hebben jullie nog vragen?

Hebben jullie hulp nodig met het maken van de juiste keuze? Laat het ons weten en wij maken graag een afspraak om de verschillen toe te lichten.