vakantiehuisje

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Ertussenuit wanneer je wilt: waar let je op bij de aankoop van een vakantiehuisje?

Nu het niet meer vanzelfsprekend is om op reis te gaan buiten de landsgrenzen, is het kopen van een eigen vakantiehuisje misschien wel aantrekkelijker dan ooit. Een heerlijke plek waar je even naartoe kunt, wanneer je maar wilt. Maar waar moet je op letten bij de koop? We geven je vijf tips.

Geen mondelinge overeenkomst

Voor de aankoop van een vakantiehuisje gelden dezelfde regels als voor de koop van een gewone woning. Een mondelinge overeenkomst is dus niet bindend en kopers krijgen een bedenktijd van drie dagen. Alle informatie over het kopen van een huis vind je in deze brochure.

Vijf belangrijke punten om op te letten bij een vakantiewoning:

  • Een vakantiewoning hoeft volgens de wet aan minder eisen te voldoen dan een ‘gewone’ woning. Daarom is het erg belangrijk dat je de bouwkundige staat van de woning heel goed (laat) controleren. Doe je dit niet, dan kan achteraf ineens blijken dat er nog veel aan moet gebeuren.
  • Staat het huisje op een vakantiepark? Dan ben je na aankoop gebonden aan de regelgeving van het park. Mag je het huisje bijvoorbeeld verhuren? Wat zijn de regels voor huisdieren?
  • Een vakantiewoning valt voor de inkomstenbelasting in box 3 tegen de WOZ-waarde, je hoofdverblijf in box 1. Je hebt voor een vakantiehuisje ook geen recht op hypotheekrenteaftrek.
  • Heb je het er zo naar je zin dat je er permanent wil wonen? Of dit in jouw vakantiewoning is toegestaan, verschilt van gemeente tot gemeente. Het antwoord vind je in het bestemmingsplan.
  • Let op de bijkomende kosten. Je betaalt doorgaans een vaste bijdrage, zoals bij appartementen de VvE. Daarvan wordt het algemeen onderhoud van het park of complex betaald.