LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Trouwen in gemeenschap van goederen: wat is daarop uw antwoord?

Trouwen in gemeenschap van goederen: wat is daarop uw antwoord?

Veel mensen in Nederland trouwen als ze hun relatie officieel willen maken. Door te trouwen, regelt de wet automatisch al een aantal zaken.

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 geldt dat trouwen in beperkte gemeenschap van goederen plaatsvindt. Je trouwt dus niet meer in algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, van jullie samen zijn. Er zijn ook uitzonderingen, namelijk erfenissen en schenkingen die je ontvangt voor en tijdens het huwelijk. Die blijven van jou persoonlijk, tenzij anders is aangegeven. Dit is wettelijk geregeld.

Zelf huwelijkse voorwaarden maken

Als je liever zelf wilt bepalen wat je wel en niet samen deelt, kun je dit in de huwelijkse voorwaarden vastleggen. Daarin staat welke bezittingen en schulden van jullie samen zijn en welke persoonlijk. Ook kun je juist kiezen dat alles van jullie samen is. Dit noemen we de algehele gemeenschap van goederen. Dit gebeurde voor 1 januari 2018. Voor het opstellen van de huwelijkse voorwaarden kun je uiteraard bij ons terecht.

Houd de administratie bij

Als jullie langer samen zijn, kan het zijn dat het niet meer duidelijk is welke spullen van wie zijn. Mochten jullie ooit uit elkaar gaan, dan kan dat voor problemen zorgen. Het is daarom belangrijk om bij te houden wie de eigenaar is van de spullen. Van aangekochte spullen kan dat een factuur of ontvangstbewijs zijn waarop een naam staat vermeld. Bij een ontvangen erfenis is de akte van verdeling het bewijs.