Nationale Notaris Academy

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Kim Kool: “Alle vijf trainees zijn geslaagd voor onze eigen Academy”

Al enkele jaren bestond het idee. Maar in 2016 werd er echt vorm aan gegeven. Een eigen Academy starten! Een Academy mét baangarantie na succesvolle afronding…

Nationale Notaris is de snelst groeiende keten van notariskantoren in Nederland. Onze werkwijze is afwijkend van wat gebruikelijk is, doordat wij vanuit een centraal BackOffice alle registergoed zaken afhandelen voor de met ons samenwerkende notarissen. Dat deze werkwijze inmiddels zijn weg heeft gevonden in het notariaat blijkt uit het feit dat wij inmiddels voor meer 50 notariskantoren werken.

Bij Nationale Notaris staan wij voor kwaliteit. Kwaliteit die steeds moeilijker vindbaar is omdat sinds de crisis veel notarieel medewerkers/klerken uit het notariaat zijn vertrokken om er niet meer terug te keren. Het stoppen van de klerkenopleiding was dan ook een direct gevolg van de malaise en draagt natuurlijk niet bij aan het op peil houden van kennis.

In de afgelopen jaren is het notariaat veranderd en er staan ons nog veel meer veranderingen te wachten. Wij zien dat kennis en efficiency voorwaarden zijn om in het moderne notariaat te kunnen presteren en daarbij geldt vooralsnog dat zonder een gedegen kennis efficiënt werken niet mogelijk is. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom Nationale Notaris gekozen heeft voor het opzetten van een eigen Academy.

Even voorstellen aan Kim Kool…

Kim Kool, Studiecoördinator/Opleider Nationale Notaris Academy, vertelt: “Ik kwam toevallig in 2003 in het notariaat gerold en ben er nooit meer uitgestapt.” Ze is begonnen bij de receptie van een notariskantoor, vervolgens heeft ze daar ook gewerkt als secretaresse/notarieel medewerkster op de afdeling onroerend goed. In 2008 is ze bij een nieuw notariskantoor als notarieel behandelaar begonnen. En in 2010 begon ze, naast haar werk en gezin, haar studie HBO-Rechten om in 2014 af te studeren. Ondertussen werkt ze al sinds 2013 bij Nationale Notaris en vertelde ze na haar afstuderen aan een nieuwe uitdaging toe te zijn. “En die uitdaging kreeg ik”, vertelt Kim.

“Begin 2016 heb ik de Academy vormgegeven. Een inleiding op het notarisambt, de verschillende registers/controles, een korte terugblik naar het goederen- en verbintenissenrecht, de overeenkomst en vervolgens de koopovereenkomst onroerende zaken, publiekrechtelijke wetgeving toegesneden op het werkveld, een verdieping op het Kadaster, de akten van levering en hypotheek, de beperkte (zakelijke) rechten, zakelijke communicatie. Allemaal onderwerpen van de Academy.”

Hoe is de Academy van start gegaan?

“In oktober 2016 zijn we gestart met onze eerste groep trainees. Vijf dames en heren in alle leeftijdscategorieën. WO, HBO of MBO (niveau 4) geschoold. Wel én geen ervaring in het notariaat. Wel én geen juridische achtergrond/opleiding. Ze hebben drie modules doorlopen van elk acht weken. Elke module bestond uit vier weken theorie en vier weken praktijk op de werkvloer. We zijn op bezoek geweest bij een notariskantoor om (na toestemming van de betrokken partijen) een overdracht bij te wonen, hebben gastcolleges gehad van notarissen en zijn bij een executieveiling (onroerend goed) geweest om te ervaren hoe het er daar aan toe gaat. Juist doordat de theorie direct daarna in de praktijk kan worden gebracht, maakt dat de beleving groot is en de kennis, kunde en vaardigheden daardoor sneller dan normaal worden geadopteerd.”

Hoe is het traineeship afgesloten?

“Het traineeship is afgesloten met een tweeweekse toetsing, waarbij de theorie en de praktijk werd getoetst door theorie-examens (bestaande uit kennis- en casusvragen), praktijkexamens en een mondeling assessment. Tijdens het assessment kregen de trainees allerlei vragen/problemen uit de hedendaagse praktijk voorgelegd.”

Zijn alle trainees geslaagd?

Kim vervolgt enthousiast: “Nu is het zover. Op 21 april 2017 hebben alle vijf de trainees hun certificaat gekregen, want ze zijn allemaal glansrijk geslaagd! Onze nieuwe registergoed behandelaars zullen binnenkort het geleerde in de praktijk gaan brengen.”

Wil jij ook deelnemen aan de Academy?

In september 2017 starten we met een nieuwe groep trainees. Ben jij of ken jij diegene die graag onderdeel wil zijn van de Nationale Notaris groep en opgeleid wil worden binnen onze Academy?

Van ‘groentje’ tot registergoedspecialist? Check onze website voor de vacature en stuur dan je CV en motivatie naar Kim Kool, Studiecoördinator/Opleider Nationale Notaris Academy (k.kool@nationalenotaris.nl) en wie weet zit je er bij!