Facts notariaat Nationale Notaris

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Steeds meer medewerkers in het notariaat

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) publiceert eens per kwartaal feiten en cijfers over het notariaat. Zo kun je bijvoorbeeld lezen hoeveel notarissen en kandidaat-notarissen het notariaat heeft en hoeveel testamenten er zijn ingeschreven. Ook wordt twee keer per jaar gepubliceerd welke vragen er bij de Notaristelefoon binnenkomen.

Het aantal medewerkers in het notariaat neemt flink toe, terwijl het aantal notarissen en kandidaat-notarissen gelijk blijft. Dit blijkt uit de nieuwste factsheets van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Het afgelopen kwartaal zijn er 123 overige notariële medewerkers bijgekomen. Vergeleken met een jaar eerder zijn dit er 450 meer.

De grootste stijging zien we in de leeftijdscategorie onder de 30 jaar, namelijk 42% vergeleken met een jaar eerder. Tussen de 30-39 jaar is de stijging slechts 3%. Twee derde van het aantal medewerkers werkt parttime.

Verschil tussen provincies

Het personeel op notariskantoren bestaat gemiddeld voor 70% uit overige notariële medewerkers. 18% is kandidaat-notaris en 12% (toegevoegd) notaris. Opvallend zijn de verschillen tussen provincies. Kleine provincies, zoals Flevoland en Zeeland, hebben percentagegewijs veel medewerkers: ruim 80%. Noord-Holland laat als grootste provincie een ander beeld zien: hier is bijna 60% medewerker en ruim 40% kandidaat-notaris of (toegevoegd) notaris.

Bekijk alle factsheets

Bron: KNB