Starters woningmarkt

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Starters op de woningmarkt doen concessies en nemen meer risico

Om meer kans te maken op een woning, zullen starters concessies moeten doen. Dan maar een kleinere tuin of een kamer minder. Ook blijkt uit de funda Index dat veel kopers bereid zijn om te kopen zonder voorbehoud van financiering. Maar is dat verstandig?

Starters passen eisen aan

Veel starters denken dat ze hun eisen aan zullen passen als ze na tien tot twaalf maanden zoeken nog geen woning hebben gevonden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van ING. In het eerste kwartaal van 2021 werden 1700 mensen ondervraagd, onder wie 1278 koopwoningbezitters en 422 starters.

Starters vinden de hoogte van de hypotheek, de oppervlakte van het huis, het aantal kamers en de aanwezigheid van een tuin het belangrijkste. Ook vinden zij, in vergelijking tot doorstromers, de afstand tot werk en stad belangrijker. Wensen die starters bereid zijn te laten varen zijn een eigen oprit en een garage.

Kopen zonder voorbehoud van financiering

Naast de wensen die worden aangepast, zijn starters ook bereid om te kopen zonder voorbehoud van financiering om meer kans te maken op een woning. Van alle kopers overweegt bijna de helft (48 procent) om een risico te nemen waarmee zij meer kans hopen te maken op een woning. Onder starters is dit zelfs 73 procent, zo blijkt uit de funda Index-cijfers van januari.

Hoe meer concurrentie, hoe meer risico’s kopers bereid zijn te nemen. Bijvoorbeeld door maximaal te lenen, ruim te overbieden of zelfs te kopen zonder voorbehoud van financiering.

Risico’s kopen zonder voorbehoud van financiering

Bij bieden zonder voorbehoud van financiering moet je er behoorlijk zeker van zijn dat een geldverstrekker je hypotheekaanvraag (op tijd) goedkeurt. Tenzij je de woning volledig zelf kan betalen, natuurlijk. Mocht je de financiering toch niet rond krijgen, dan betaal je tot wel 10 procent van de aankoopprijs als boete aan de verkoper. Bij een woning van 350 duizend euro is dat dus zo’n 35 duizend euro. Of je zit, in het geval van een bankgarantie, vast aan een schuld. Dat maakt het opnieuw kopen van een huis een stuk lastiger.

Beperk het risico

Bespreek van tevoren met je hypotheekadviseur de kansen dat je hypotheekaanvraag zal worden goedgekeurd op basis van je situatie en aankoopplannen. Check, eventueel samen met je adviseur, of er redenen zijn waarom je hypotheekaanvraag zou kunnen worden afgewezen. Een reden is bijvoorbeeld dat je meerdere betaalrekeningen hebt waarop je rood mag staan, of een echtscheiding die nog niet helemaal is afgerond, of onzekerheid over je baan. Neem ook een eventuele studieschuld mee in het gesprek.