LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Starter op de woningmarkt? Hier liggen je kansen

De huizenprijzen liggen op dit moment torenhoog en de eisen van hypotheekverstrekkers zijn soms streng. Hierdoor is het voor veel starters moeilijk om een huis of appartement te kopen. Gelukkig zijn er mogelijkheden waardoor je als starter toch je entree op de woningmarkt kunt maken. Deze zijn zeker het onderzoeken waard.

Nationale Hypotheekgarantie

Wie een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheekgarantie (NHG), betaalt een lagere hypotheekrente. Zo kun je je financieringsmogelijkheden vergroten. Een hypotheek afsluiten met NHG kan tot een bepaald bedrag. In 2020 is de NHG-grens € 310.000.

Kijk of er een startersregeling mogelijk is

Stel dat je een prachtige woning hebt gezien, maar jouw inkomen is te laag om de benodigde hypotheek te krijgen. Dan kan een starterslening via je gemeente uitkomst bieden. Hiermee kun je het tekort financieren tussen het bedrag dat je maximaal kunt lenen en de prijs van jouw huis. De eerste drie jaar betaal je over de starterslening geen rente en aflossing. Eén van de voorwaarden voor de starterslening is wel dat je het huis koopt met Nationale Hypotheek Garantie.

Oriënteer je op koopgarant

Via koopgarant bieden woningcorporaties woningen aan onder de marktprijs, om zo de aankoop van een woning ook voor mensen met een lager inkomen mogelijk te maken. Wil je de woning later weer verkopen, dan koopt de woningcorporatie deze van je terug. Je moet de winst bij verkoop dan wel volgens een van te voren vastgestelde formule delen met de woningcorporatie. Hoe hoger je korting was bij aankoop, hoe minder je deelt in de winst bij verkoop.

Financieren met hulp van anderen

Kun je niet genoeg lenen om een woning te kopen? Dan kan de familiehypotheek een (deel van de) oplossing zijn. In deze constructie leen je geld bij je familie. Je kunt dan ook in aanmerking komen voor de hypotheekrenteaftrek. Ook voor je familie heeft dit een voordeel: zij krijgen al gauw een hogere rente dan op hun spaarrekening. Heb je familie of andere vermogende mensen in je omgeving? Zij mogen jou in 2020 maximaal € 103.643 belastingvrij schenken als je het geld gebruikt voor de aankoop van je woning.

Afschaffing overdrachtsbelasting voor starters?

In politiek Den Haag is ook doorgedrongen dat starters het op dit moment moeilijk hebben op de woningmarkt. Daarom heeft het kabinet op Prinsjesdag aangekondigd dat de overdrachtsbelasting voor starters mogelijk afgeschaft wordt. Dat kan al gauw een aardig bedrag schelen. De overdrachtsbelasting bedraagt namelijk 2% over de koopprijs. Of dit plan ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt, is nog even afwachten.