Schenken

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Schenktips waarmee je iedereen blij maakt

Wil je zeker weten dat alle partijen blij worden van jouw schenking? En jijzelf ook? Lees onze 8 tips.

  1. Schenk alleen geld waar je bij kunt

Zit het grootste deel van je geld vast in je huis of beleggingen? Dan is het verstandig om pas te schenken als het geld ook echt op je betaalrekening staat. Wil je toch nu al schenken? Kies dan voor een schenking op papier.

  1. Denk ook aan jezelf

Het is heel aardig dat je geld of spullen wilt schenken, maar denk je ook aan jezelf? Welke plannen heb je? Houd je genoeg over om onverhoopte tegenslagen op te vangen? Bij de notaris kun je regelen dat je jouw schenking kunt terugdraaien als jouw omstandigheden veranderen. Vertel dit wel aan de ontvanger. Dan weet hij dat hij het bedrag niet zomaar kan opmaken.

  1. Wees open over je gift, voorkom scheve gezichten

Geef je geld of spullen aan één van je kinderen? Voorkom dat je andere kinderen zich gepasseerd voelen. Wees open over de schenking (of lening). In je testament kun je verschillen recht trekken, zodat al je kinderen uiteindelijk evenveel hebben gekregen.

  1. Kies of je via de notaris wil schenken

Een schenking via de notaris heeft veel voordelen voor schenker en de ontvanger, zoals belastingvoordelen. En je hebt meer grip op wat er met jouw gift gebeurt. Je kunt de gift natuurlijk ook zonder notaris regelen. Leg dan je schenking vast in een eigen overeenkomst, oftewel een onderhandse akte.

  1. Houd rekening met de omstandigheden van de ontvanger

Een schenking komt niet op ieder moment goed uit. Bijvoorbeeld als de ontvanger een uitkering heeft. Dan bestaat de kans dat hij of zij minder uitkering krijgt. Houd ook rekening met het bedrag dat je schenkt. Als je boven het belastingvrije bedrag schenkt, moet de ontvanger belasting betalen. Die schenkbelasting kun je ook zelf betalen.

  1. Schenk samen met je partner

Echtgenoten moeten elkaar altijd toestemming geven om een schenking te doen. Dat is wettelijk zo geregeld. Ben je getrouwd of geregistreerd partner in gemeenschap van goederen? Zorg dat jouw partner dan ook de handtekening zet onder de akte of overeenkomst waarin je de gift regelt.

  1. Let op belastingvrije bedrag

Wil je jouw kind en schoondochter/zoon allebei een leuk bedrag schenken waarover ze geen belasting hoeven te betalen? Houd er rekening mee dat de Belastingdienst een getrouwd stel (of geregistreerd partnerschap) als één persoon beschouwt. Zorg dat je schenkingen opgeteld binnen het belastingvrije bedrag vallen.

  1. Voorkom dat een ex meeprofiteert

Wat gebeurt er met jouw schenking als je kind gaat scheiden? Bij de notaris kun je vastleggen dat jouw kind de schenking niet hoeft te delen met zijn of haar ex. Overigens kun je ook regelen dat de ex juist wel geld meekrijgt.