LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Schenken aan (klein)kinderen voor aanschaf woning. Kan dat nog?

 

Tijdens Prinsjesdag is al aangekondigd dat op 1 januari 2017 de eigenwoningschenking opnieuw wordt ingevoerd. Je kunt dan wederom eenmalig een bedrag van € 100.000 belastingvrij schenken, als dit geld door de begunstigde in de eigen woning geïnvesteerd wordt. De begunstigde van de schenking moet wel in de leeftijdscategorie van 18 tot 40 jaar vallen. Overigens wordt deze leeftijdsgrens en de ingangsdatum momenteel al ter discussie gesteld, zie ook het artikel dat geplaatst is op de site van KNB. En let op: mocht je in het verleden aan jouw kind al een eigenwoningschenking hebben gedaan, dan kun je dat in 2017 en daarna niet nog een keer doen.

Wat als je nu wilt schenken?

De tijdelijke eenmalige vrijstelling voor de schenkbelasting van € 100.000,- geldt per 2015 niet meer. Betekent dit dat je nu niet meer belastingvrij kunt schenken aan (klein)kinderen? Nee! De tijdelijke vrijstelling gold voor iedereen en moest gebruikt worden voor financiering, aflossing of verbouwen van de eigen woning. Heb je in 2015 een schenking ontvangen of wilt u graag schenken? Dan gelden er andere voorwaarden voor de schenkbelasting.

Kun je nog belastingvrij schenken?

Ja, tot een bepaald bedrag kun je nog steeds belastingvrij schenken en ontvangen. Zo is er de algemene vrijstelling van € 2.111,- die voor iedereen geldt. Dus ook voor de kleinkinderen die van hun grootouders een schenking krijgen. Verder mag je in 2015 van meerdere personen € 2.111,- belastingvrij ontvangen of zelf belastingvrij schenken. De algemene vrijstelling voor ouders en kinderen is € 5.277,-. Dus wanneer je aan jouw kinderen wilt schenken, kan dit tot dat bedrag per kind belastingvrij.

Mijn kind heeft een restschuld. Kan ik helpen?

Er zijn extra vrijstellingen die je eenmalig kunt gebruiken. Zo mag je tot € 25.322,- belastingvrij schenken aan jouw kinderen tussen de 18 en 40 jaar oud. Dit geld is vrij te besteden en hoeft dus niet perse in een woning te worden gestoken. Maar dat kan natuurlijk wel uitstekend, om bijvoorbeeld een restschuld af te lossen. In dat laatste geval mag je het bedrag zelfs verhogen tot € 52.752,-. Deze hogere schenking mag namelijk belastingvrij worden ontvangen voor de aanschaf, aflossing of het onderhoud van een eigen woning. Het totale bedrag mag gesplitst worden geschonken, waarbij minstens € 27.430,- gebruikt moet worden voor de eigen woning en jouw kind over de overige € 25.322,- zelf mag beslissen.

Er zijn dus nog zeker mogelijkheden om jouw (klein)kinderen een mooie schenking te geven, ook al zijn hier grenzen aan verbonden. Wil je meer weten over schenken? Neem contact met ons op en wij vertellen je graag alles over de verschillende mogelijkheden!