LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Na scheiding straks helft van het pensioen automatisch naar ex-partner

Minister Koolmees van Sociale Zaken wil de verdeling van het pensioen ná een scheiding eenvoudiger maken. Over een paar jaar moeten partners die uit elkaar gaan daarom automatisch de helft van elkaars pensioen krijgen. De minister is daarover in overleg met de pensioensector.

Wie er in het huidige systeem gaat scheiden moet na de echtscheiding zelf actief bij het pensioenfonds aangeven dat zij aanspraak willen maken op hun deel. Het betreft dan de helft van het tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwde pensioen. Hier krijg je als ex-partners twee jaar de gelegenheid voor. Is die termijn verstreken? Dan moet men de betaling onderling proberen te regelen. Dat blijkt in de praktijk vaak lastig. Volgens Koolmees komt dat omdat ‘een moeilijke situatie, echtscheiding, samenkomt met een ingewikkeld onderwerp, pensioen’.

Het kan eenvoudiger

In de meeste gevallen hebben mensen geen idee wat een scheiding betekent voor hun pensioen. Het kan en moet daarom eenvoudiger volgens Koolmees. Hij hoopt dat de nieuwe regels in 2020 in werking kunnen treden. Volgend jaar wil de minister het uitgewerkte voorstel in de Tweede Kamer bespreken. De wet geldt alleen voor mensen die gehuwd zijn of officieel geregistreerd en dus niet voor samenwonenden, omdat die er juist bewust voor kiezen financieel zelfstandig te blijven, zegt Koolmees.

Verdeling direct bij scheiding

Naast de automatische verdeling wil het kabinet nog iets anders veranderen aan de pensioenverdeling. De verdeling van de pensioenrechten en de zeggenschap die daar bij hoort, zal namelijk meteen in gaan na de scheiding en niet pas op de pensioengerechtigde leeftijd. Zo worden alle pensioenbanden direct verbroken en kan ook degene die de helft van het pensioen van de ex-partner krijgt onafhankelijke keuzes maken, bijvoorbeeld over wanneer de uitbetaling moet beginnen.