Samenwonen & Trouwen

Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap wordt, net als een huwelijk, geslotenĀ bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand. In Nederland kunnenĀ een man en een vrouw, maar ook twee mannen of tweeĀ vrouwen een geregistreerd partnerschap aangaan. Er zijn twee verschillen met het huwelijk:

  • De erkenning van kinderen binnen een geregistreerd partnerschap is niet vanzelfsprekend
  • Het geregistreerd partnerschap wordt niet altijd erkend in het buitenland

Bij Nationale Notaris helpen wij je graag met het opmaken van de partnerschapsvoorwaarden. Wat je ook kiest, het is in ieder geval verstandig om je eens goed bij Nationale Notaris te oriƫnteren op wat het beste bij jullie past.

Samenlevingsovereenkomst

Als je gaat samenwonen, moet je onderling duidelijke afspraken maken. Bijvoorbeeld, bij het samen kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek ga je samen een grote verplichting aan. De bank, die de hypotheek verstrekt, wil op dat gebied duidelijke afspraken maken, die bij de notaris worden vastgelegd. Wie is de eigenaar van het pand? Wat gebeurt er als jullie uit elkaar gaan? Als het huis wordt verkocht met winst, voor wie is die winst dan? Allemaal zaken die je bij Nationale Notaris kunt vastleggen in een samenlevingsovereenkomst. Dan heb je in Ć©Ć©n keer alles goed afgesproken en geregeld.

Zelfservice samenlevingsovereenkomst

Trouwen

Er zijn diverse manieren waarop je kunt trouwen. Vroeger trouwde je eigenlijk altijd in gemeenschap van goederen, tegenwoordig trouwt iedereen onder huwelijkse voorwaarden. Nationale Notaris legt je graag uit wat de mogelijkheden zijn.

Voogdij

Er zijn ook situaties waar niemand op zit te wachten. Juist dan blijkt vaak hoe belangrijk het is dat dingen goed geregeld zijn. Bijvoorbeeld wanneer onverhoopt de ouders komen te overlijden en er niemand meer is om voor de kinderen te zorgen. In dat geval is het mogelijk om Ć©Ć©n of twee voogden te benoemen. Hiervoor kan er een voogdij-akte worden opgesteld. Nationale Notaris kan je hier alles over vertellen en adviseren, zodat je weet dat ook in gevallen waar niemand op zit te wachten, alles goed is geregeld.