Samen bouwen CPO

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Samen bouwen: iets voor jou?

Een eigen huis bouwen, op een ideale locatie, samen met anderen. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap wordt steeds populairder. Maar wat houdt het nou eigenlijk in?

Bij samen bouwen ontwikkel je in samenspraak met andere toekomstige bewoners een woningbouwproject. Omdat er geen projectontwikkelaar nodig is kan er gebouwd worden tegen de kostprijs. Je kunt gezamenlijk inkopen en gaat samen met de architect aan tafel om je droomwoning vorm te geven. Zo heb je invloed op de uiteindelijke koopprijs en kun je al snel flink wat kosten besparen.

Goede basis

Het idee van samen bouwen is enerzijds kostenbesparing. Daarnaast kun je je woonidealen nastreven (bijvoorbeeld locatie en woningtype). Ook bouw je direct een band op met je toekomstige buurtgenoten waarmee je samen optrekt. Kortom: een goede basis voor prettig wonen.

Alleen maar positief?

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Samen bouwen kost veel tijd en energie. Allereerst moet je een geschikte locatie en groep mensen vinden die samen willen bouwen. Als er voldoende mensen zijn, wordt er een vereniging opgericht en wordt bepaald of de plannen financieel haalbaar zijn en passen op de gewenste plek. Daaraan hangen duidelijke spelregels en voorwaarden vast. Duidelijke afspraken over budget, tijd en de concrete woonwensen zijn een voorwaarde. Een intensief proces, maar wel met een resultaat zoals je het wenst.

Benieuwd geworden? Kijk eens op www.bouwenineigenbeheer.nl of zoek op ‘CPO’ in je zoekmachine en vind projecten in de buurt.