Hypotheken record Nationale Notaris

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Nederlanders leenden nog nooit zoveel voor aankoop huis

Nog nooit sloten we in Nederland zulke hoge hypotheken af als in het eerste kwartaal van 2017, ondanks steeds strenger wordende leennormen, zo meldt het Financieele Dagblad. Gemiddeld leenden consumenten €281.000 voor de aankoop van een huis, blijkt uit onderzoek van adviesbureau IG&H. De lage hypotheekrente en de stijgende huizenprijzen krikken het hypotheekbedrag steeds verder op.

Het eerste kwartaal van dit jaar werden nog een paar andere records vermorzeld. De hypotheekomzet kwam uit op €23,3 mrd. Dat is met 43% niet alleen de sterkste stijging ooit op jaarbasis, het is ook de hoogste hypotheekomzet in tien jaar tijd. In totaal zijn 83.000 hypotheken afgesloten. Hiermee is van de gebruikelijke seizoensdip nauwelijks sprake begin 2017.

Het record is nog opmerkelijker in het licht van recente cijfers van De Nederlandsche Bank, waaruit blijkt dat steeds meer mensen een huis kopen zonder hypothecaire financiering. Afgelopen jaar gold dit voor 16% van het totaal aantal verkochte woningen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2008. Een verklaring kan zijn dat steeds meer kopers de financiële speelruimte hebben om pas een tijdje na de transactie in alle rust een hypotheek af te sluiten.

Lees het volledige bericht na gratis aanmelding fd

Bron: fd.nl