LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Prinsjesdag 2015: de eigenwoningschenking komt terug

Traditiegetrouw wordt tijdens Prinsjesdag de troonrede voorgelezen en worden de miljoenennota en het Belastingplan 2016 gepresenteerd. Wij geven je een overzicht van de voorgestelde maatregelen die betrekking hebben op het notariaat.

Eigenwoningschenking opnieuw ingevoerd

In 2014 was het al mogelijk om € 100.000 eenmalig belastingvrij te schenken als het ging om een investering in een eigen woning. Op 1 januari 2017 wordt de eigenwoningschenking opnieuw ingevoerd. Je kunt dan wederom eenmalig een bedrag van € 100.000 belastingvrij schenken, als dit geld door de begunstigde in de eigen woning geïnvesteerd wordt. De begunstigde van de schenking moet wel in de leeftijdscategorie van 18 tot 40 jaar vallen. En let op: mocht je in het verleden aan jouw kind al een eigenwoningschenking hebben gedaan, dan kun je dat in 2017 en daarna niet nog een keer doen.

Spaartaks: groter deel belastingvrij

De spaartaks is de belasting die wordt geheven over het spaargeld of ander vermogen dat voor de inkomstenbelasting in box 3 (sparen en beleggen) valt. Deze ‘spaartaks’ gaat per 1 januari 2017 veranderen. Vanaf dan wordt een groter deel van het spaargeld belastingvrij, namelijk € 25.000 (in 2015 is dit bedrag € 21.330). Daarnaast worden er schijven geïntroduceerd met bijbehorende percentages, waardoor niet meer het hele vermogen in box 3 tegen hetzelfde tarief belast wordt. Heb je vermogen in box 3? Dan zul je er wellicht op vooruit gaan vanaf 2017.

Aanmerkelijkbelanghouder alsnog aanslag betalen

Je bent een aanmerkelijkbelanghouder als je belasting moet betalen in box 2. Indien je in het buitenland gaat wonen, krijg je een conserverende aanslag. Nu is het zo dat je geen aanslag meer hoeft te betalen indien je als aanmerkelijkbelanghouder minimaal tien jaar in het buitenland hebt gewoond. Daar komt vanaf nu verandering in. Als je terug in Nederland komt wonen, hoe lang je ook in het buitenland hebt gewoond, moet je de aanslag alsnog betalen.

De plannen van het Kabinet zullen in de Tweede en Eerste Kamer behandeld worden en kunnen dus nog wijzigen.

Lees hier meer over de aankomende maatregelen!