LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Trouwen

Trouwen

Beperkte gemeenschap

Tot 1 januari 2018 gold automatisch een gemeenschap van goederen wanneer je trouwde zonder huwelijkse voorwaarden. Nu is dat niet meer het geval. Nu geldt bij trouwen standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Dit wil zeggen dat alle persoonlijke bezittingen en schulden die je vóór het huwelijk had, van jou persoonlijk blijven. De bezittingen en schulden die je na het trouwen krijgt, zijn van jullie beiden. Schenkingen en/of erfenissen die je tijdens het huwelijk krijgt zijn een uitzondering: die blijven in principe van jou persoonlijk tenzij de schenker of overledene anders heeft bepaald.

Gemeenschap van goederen

Als jullie beiden nu toch ‘in gemeenschap van goederen’ willen trouwen, dan kun je dat eenvoudig regelen bij de notaris. De gemeenschap van goederen wordt dan beschreven in huwelijkse voorwaarden. In deze voorwaarden wordt vastgelegd dat alle bezittingen en schulden die jullie bij het begin van het huwelijk hebben en tijdens het huwelijk zullen verkrijgen, gemeenschappelijk eigendom worden. Daarnaast wordt natuurlijk ook de verzorgingsverplichting of verzorgingsgedachte geregeld. Nationale Notaris vertelt je er graag meer over.

Huwelijkse voorwaarden

Wil je niet in (standaard beperkte) gemeenschap van goederen trouwen? Dan moet er een gehele of gedeeltelijk scheiding komen van de bezittingen en worden er huwelijkse voorwaarden opgemaakt. Dit kan vóór maar ook tijdens het huwelijk.
Het is goed om te weten dat je ook tijdens het huwelijk de huwelijkse voorwaarden weer kan omzetten naar een algehele gemeenschap van goederen. Bijvoorbeeld in het geval wanneer een van de partners ernstig ziek wordt, in verband met eventuele successierechten. Nationale Notaris adviseert je graag in welke gevallen je het beste voor welke optie kunt kiezen.

filed under: