LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Hypotheek doorhalen

Je hypotheek doorhalen

De voordelen van nu alvast regelen

Op het moment dat je jouw woning kocht en een hypotheek nam, werd die hypotheek ingeschreven in het hypotheekregister. Zo lang jouw hypotheek loopt, blijft die inschrijving staan. Maar ook bij aflossen van je hypotheek wordt de inschrijving in het hypotheekregister vaak onveranderd gelaten. En dat is niet altijd gunstig. Het kan slim zijn nu alvast de doorhaling van je hypotheek te regelen. Dit levert je deze voordelen op:

Lagere kosten

Als je je woning verkoopt zal die zonder hypotheek aan de nieuwe eigenaar geleverd moeten worden. Voor de overdracht zal de notaris contact opnemen met de geldverstrekker om de doorhaling verder te regelen. De koper van je woning kiest die notaris. Jij bent dus afhankelijk van de kosten die deze notaris rekent. Als je het vooraf zelf regelt, heb je de kosten zelf in de hand. En dat kan je veel geld schelen.

Makkelijker een nieuwe lening elders krijgen

Wellicht wil je binnenkort, of over enkele jaren, opnieuw geld lenen voor bijvoorbeeld een verbouwing. Dan ga je op zoek naar de aanbieder met de beste rente en voorwaarden. Wanneer die beste aanbieder een andere geldverstrekker is dan degene die ooit jouw hypotheek verstrekte, is het fijn wanneer de woning niet belast is met een oude hypotheekinschrijving. Je hoeft dan namelijk minder documenten aan te leveren bij de geldverstrekker en de lening kan sneller verstrekt worden.

Gerust gevoel

Bovendien is het natuurlijk voor jezelf ook een geruststellend gevoel dat banken of andere instellingen geen hypotheekrecht meer hebben op jouw woning.

Wat doet Nationale Notaris bij doorhalen?

Eerst neemt Nationale Notaris contact op met de geldverstrekker om de benodigde volmacht te regelen. Vervolgens stellen wij een royementsakte op die bij het kadaster wordt ingediend. Het kadaster verwijdert hierna de hypotheek uit de openbare registers. Zodra bovenstaande handelingen zijn uitgevoerd, ontvang je van Nationale Notaris een bevestiging dat de hypotheek is doorgehaald.

Welke stukken en gegevens zijn daarvoor nodig?

Voor het doorhalen van je hypotheek hebben wij de volgende stukken en gegevens nodig:

  • Een kopie van de saldo-opgave, het lening-overzicht of de brief van de geldverstrekker waarin bevestigd wordt dat de lening volledig is afgelost
  • Een kopie van je legitimatiebewijs
  • Een opgave van het adres waar de hypotheek op gevestigd is

Direct vrijblijvend een offerte aanvragen?

filed under: