LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Overstappen kan lonen

Huizenbezitters kunnen gezamenlijk honderden miljoenen euro’s besparen op hun woonlasten door hun hypotheek over te sluiten. Dat zeggen enkele ondernemers op de hypotheekmarkt. Is het voor jou ook verstandig en mogelijk om nu jouw hypotheek over te sluiten?

Jouw hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker kan voordelig zijn. De hypotheekrente staat momenteel historisch laag, waardoor jouw nieuwe rente lager kan zijn dan jouw huidige. Zo kun je misschien jouw maandlasten verlagen. Houd bij oversluiten wel rekening met kosten, bijvoorbeeld boeterente, advies- en afsluitkosten voor jouw nieuwe hypotheek, notariskosten en taxatiekosten.

Kosten en baten afwegen

Als jouw rentevaste periode nog niet afloopt maar je wilt wel een nieuwe rentevaste periode kiezen, betaal je meestal een boeterente. De hoogte hiervan is onder andere afhankelijk van de resterende looptijd van jouw rentevaste periode. Ook betaal je wijzigingskosten voor het aanpassen van jouw hypotheek. Een variabele rente kun je boetevrij omzetten naar een vaste rente. Je betaalt dan wel wijzigingskosten voor het aanpassen van jouw hypotheek maar geen boeterente. Loopt jouw rentevaste periode binnenkort af? Dan is jouw hypotheek oversluiten mogelijk voordelig omdat je geen boeterente betaalt.

Wil je meer weten? Bekijk onze pagina met partners die gespecialiseerd zijn in hypotheken. Zij helpen je graag verder!