LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Open Huizen Dag trekt 85.000 mensen

Afgelopen zaterdag was de twintigste editie van de Open Huizen Dag. Dit jaar kwamen er zo’n 85.000 mensen hun potentiële droomhuis bekijken. Dat zijn er evenveel als de vorige editie in september, hoewel er nu fors minder huizen te bekijken waren dan toen.

“Het weer zat mee” zegt een woordvoerder van de NVM tegen ANP. “Ook open huizen in het oosten, Friesland en Zeeland kregen veel belangstelling.”

Krapte op de woningmarkt

In totaal stelden er ruim 13.000 mensen hun huis open voor de Open Huizen Dag. Dat is veel, maar toch zijn het er 5000 minder dan tijdens de vorige Open Huizen Dag. In totaal heeft de NVM op dit moment 55.000 woningen in de verkoop; tijdens de crisis waren dat er 200.000.

De woordvoerder van NVM wijst erop dat de krapte op de koopwoningmarkt al langere tijd aanhoudt en dat daardoor de prijzen met name in en rond de steden flink zijn gestegen. “Je moet steeds verder weg van de stad om nog betaalbaar te wonen. In een gezonde woningmarkt heeft een koper keus uit zes à zeven huizen, in Amsterdam, Utrecht en Haarlem is dat nu één à twee. Ter vergelijking: in krimpregio’s kan de koper kiezen uit tien huizen.”