LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Nu is het moment om een huis te kopen

Afgelopen zaterdag heeft weer de NVM Open Huizen Dag plaatsgevonden. Ondanks het onstuimige weer hebben toch zo’n 150.000 bezoekers meegedaan aan deze dag. Met name in de steden is veel belangstelling getoond. Ger Hukker, NVM-voorzitter, is blij om te melden dat de woningmarkt leeft.

Ook Marc Duijndam, CEO van Funda, is zeer tevreden. Er is in de afgelopen dagen een record gemeten van ruim 1,2 miljoen bezoekers per dag. Ook opmerkelijk is dat voor het eerst 50% van het bezoekers vooraf hebben ingelogd via onze mobiele platforms, zoals tablets en smartphones. Daarna zijn veel deelnemers met hun mobiel in de hand op pad gegaan.

Nu is het moment

Ben je op dit moment bezig met de koop van een woning voor een bepaald hypotheekbedrag? Dan kun je het beste zorgen dat je een hypotheekofferte krijgt met een datum voor 1 juli 2015. Vanaf 1 juli aanstaande worden de richtlijnen aangescherpt en geldt een lagere maximale hypotheek. Vanaf die datum kunnen de meeste woningkopers circa 5% minder lenen. De exacte daling van het leenplafond hangt af van het inkomen.

Ook de NHG-grens daalt

De daling van de maximale hypotheek treft vooral hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), omdat daarvoor lagere rentestanden gelden. In januari zijn de leennormen ook al strenger geworden. Per 1 juli zal de grens voor de NHG opnieuw dalen. Nu ligt deze grens nog op € 265.000. Dit betekent dat de woning maximaal € 250.000 mag kosten in verband met bijkomende kosten. Per 1 juli daalt de NHG-grens naar € 245.000. Dan mag de woning nog maar maximaal € 231.132 kosten.