Oldtimer

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Nieuwe hobby of een wereldreis maken?

Het kan zo zijn dat je al jaren droomt van een eigen oldtimer om op zondagmiddag lekker mee te toeren, of je staat op het punt een wereldreis te maken. Het is prachtig om zulke wensen in vervulling te zien gaan.

Een nieuwe hobby

Stel je maar eens voor: je zoon helpt bij het opknappen van de auto en samen genieten jullie van middagen op de weg. Dit zijn momenten waarop je kunt nadenken over een testament. De mooie bolide kan daarin bijvoorbeeld worden opgenomen. Als je iemand wilt aanwijzen die je specifieke spullen nalaat, kan dat door middel van een legaat.

Legaat

In een testament kan een legaat worden opgenomen. Hierin staat dat er iets wordt nagelaten aan een bepaald persoon. Dit kan gaan om een meubelstuk, een auto, sieraden of een som geld. De erfgenamen en de executeur zijn verplicht om degene die is opgenomen in het legaat hiervan op de hoogte te stellen en ervoor te zorgen dat de spullen bij deze persoon terechtkomen. Iemand die een legaat krijgt, heet een legataris.

Een wereldreis maken

Een oude auto niet aan jou besteed, maar wel de vrijheid voelen door te reizen? Als je alleen bent, maak je juist gemakkelijk contact met andere reizigers en de lokale bevolking. Leuk om zo kennis te maken met andere culturen. Natuurlijk wil je niet over nare dingen nadenken, maar er kan onderweg iets gebeuren. Wat gebeurt er met je bezittingen als je plotseling overlijdt?

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen van de overledene zijn en welk deel van de bezittingen zij krijgen. Of iemand volgens de wet erfgenaam is, hangt af van de relatie tot de overledene. De wet kent vier groepen erfgenamen:

  • Partner, kinderen en hun afstammelingen.
  • Ouders, broers, zussen en afstammelingen.
  • Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten.
  • Overgrootouders en hun afstammelingen.

Als je bijvoorbeeld een relatie hebt maar niet getrouwd bent, betekent dat dat je partner volgens de wet niets krijgt als je komt te overlijden. Daarom is het verstandig om hier, ook al ben je jong en gezond, toch over na te denken.