LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Nieuwbouwkoopwoning weer 10 procent duurder

Nieuwbouwkoopwoningen waren in het eerste kwartaal van 2019 ongeveer 10 procent duurder dan een jaar eerder. Net als in de vijf voorgaande kwartalen stegen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen harder dan die van bestaande koopwoningen. De prijs van bestaande woningen steeg 8 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

Overheidsbeleid

Het wordt door de stijgende prijzen voor steeds meer mensen moeilijker om een huis te kopen. In het eerste kwartaal van vorig jaar lag het aandeel van nieuwbouwhuizen in de totale koopsom van alle verkochte woningen nog op bijna 14 procent, dit jaar is dat gedaald naar 12 procent.

”De gemiddelde nieuwbouwwoning is al twee kwartalen op rij 80 duizend euro duurder dan een gemiddelde bestaande woning en dat is echt een probleem.” – Ger Jaarsma, Makelaarsvereniging NVM.

NVM schrijft de hogere prijsstijging van nieuwbouwwoningen toe aan lokale regels en ambitieuze beleidsmaatregelen zoals gasloos bouwen. ”Het stapelen van overheidsbeleid werkt prijsopdrijvend en daarmee averechts voor de woningmarkt” zegt Jaarsma.