Ruimere acceptatiecriteria NHG voor senioren Nationale Notaris

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Ruimere acceptatiecriteria NHG voor senioren

Goed nieuws voor ouderen die graag een nieuwe woning willen kopen, maar dit tot nu toe niet konden door de strenge regels: de NHG hanteert soepelere acceptatiecriteria voor senioren.

Door de nieuwe criteria wordt de leencapaciteit van ouderen groter, waardoor zij makkelijker kunnen doorstromen naar een nieuwe woning. Hierdoor zullen ze sneller een woning kunnen kopen die past bij hun wensen en levensfase.

Werkelijke lasten

Binnen de nieuwe acceptatiecriteria van de Nationale Hypotheek Garantie kunnen geldverstrekkers hypotheekaanvragen van consumenten die al AOW ontvangen of over maximaal 10 jaar de AOW-leeftijd bereiken, nu toetsen op basis van de werkelijke lasten in plaats van de gangbare financieringsnormen.

Zo zit het

Bevorderen doorstroming

De NHG hoopt op deze manier de doorstroming op de woningmarkt te stimuleren. Veel ouderen wonen nu in te grote huizen of een huis dat niet past omdat zij bijvoorbeeld slechter ter been zijn geworden. Op dit moment kunnen zij niet makkelijk een woning kopen die bijvoorbeeld gelijkvloers is, omdat de financieringsnormen te streng zijn. Arjen Gielen, algemeen directeur van de NHG, noemt dit opmerkelijk omdat in veel gevallen de nieuwe hypotheeklasten lager uitvallen dan de hypotheeklasten van de bestaande woonsituatie. Reden hiervoor is de vastgelegde methode waarop geldverstrekkers de maximale hypotheek berekenen.

Meer weten?

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag, wil je een afspraak maken of ontvang je graag meer informatie over onze tarieven en diensten? Laat dan jouw naam en telefoonnummer achter, dan bellen wij je even terug. Gratis!