NHG-garantie

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Bedrag hypotheek met NHG-garantie flink omhoog

De hoogte van de hypotheekgarantie beweegt altijd mee met de huizenprijzen. Dat betekent dat de grens voor een hypotheek met NHG-garantie het komende jaar flink oploopt: van 325 duizend euro naar 355 duizend euro.

De Nationale Hypotheek Garantie

De NHG werkt als een soort verzekering, om te voorkomen dat huizenbezitters die in de financiële problemen raken met een restschuld blijven zitten als zij hun huis door overmacht moeten verkopen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen door baanverlies, een scheiding of het overlijden van een partner.

Minder mensen kopen huis met garantie

Nu de huizenprijzen zo hard stijgen, kopen steeds minder mensen een huis met garantie omdat ze boven de grens zitten. “De kostengrens van de NHG beweegt altijd vertraagd mee met de huizenprijzen”, licht een woordvoerder van NHG toe. “Dat is bewust zo, om te voorkomen dat we bijdragen aan het nog verder oplopen van de huizenprijzen.”

De prijs van een gemiddelde koopwoning ligt inmiddels rond de 400 duizend euro. Met de verhoging van de NHG-grens naar 355 duizend euro ligt deze meer in lijn met de markt. Mensen die een huis kopen, kunnen in samenspraak met hun geldschieter besluiten tot de aanvraag van een hypotheek met garantie.

Niet de oplossing voor de woningmarkt

In een toelichting waarschuwt de organisatie wel dat het steeds verhogen van de grens om de stijging van de huizenprijzen bij te houden niet de oplossing is. Dat is zorgen voor meer woningen en de NHG is dan ook blij met het extra geld dat het kabinet hier in wil investeren.