Myrthe Smallenburg

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

‘Zij gaven me de mogelijkheid om te leren op de werkvloer’

Myrthe Smallenburg is 24 jaar en sinds juni 2016 werkzaam bij Nationale Notaris als notarieel medewerker.

Wat zijn jouw dagelijkse werkzaamheden?

“Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan uit een combinatie van het opstarten en behandelen van registergoeddossiers. Hierbij draag ik zorg voor alle werkzaamheden met betrekking tot het passeerklaar maken van dossiers.”

Het notariaat heeft altijd al in mijn achterhoofd gezeten

Wat voor een opleiding heb je hiervoor gevolgd?

“Hiervoor heb ik de opleiding MBO juridisch medewerker gevolgd. Vervolgens ben ik begonnen met de studie deeltijd HBO rechten aan de Hogeschool van Utrecht. In het tweede jaar ben ik met deze studie gestopt. Vooral omdat ik de studie te breed vond en omdat ik graag wilde leren op de werkvloer. Het notariaat heeft altijd al in mijn achterhoofd gezeten. Zodoende ben ik bij Nationale Notaris terechtgekomen. Zij gaven mij de mogelijkheid om te leren op de werkvloer.”

Je hebt ook de Nationale Notaris Academy gedaan, wat houdt dat in?

“De Academy is in oktober 2016 gestart. Ik werkte hier nog niet zo lang en toen werd ik daarvoor gevraagd. In de Academy leer je het hele proces van het behandelen van registergoeddossiers. Eerst wat er allemaal komt kijken bij het opstarten van een dossier en vervolgens leer je wat er komt kijken bij het opmaken van een hypotheek- en leveringsakte. Uiteindelijk word je dan in een halfjaar opgeleid tot beginnend Notarieel Registergoed Behandelaar.”

Waarin wil je zelf nog doorgroeien?

“Elke dag is hier eigenlijk anders. Dat is ontzettend leuk en uitdagend, het werk is afwisselend en ik kan nog erg veel bijleren. Er komt zoveel kijken bij de behandeling van registergoeddossiers. Momenteel behandel ik de standaard dossiers, maar hierin kan ik de komende jaren nog veel groeien en dit uiteindelijk uitbreiden naar het behandelen van meer complexe dossiers.”

Nationale Notaris is een backoffice kantoor, wat houdt dat precies in?

“Het verschil met een gewoon notariskantoor is dat wij als backoffice voor meer dan vijftig kantoren in het land werkzaam zijn. Cliënten geven ons de opdracht voor het opmaken van de stukken en kunnen deze vervolgens bij een aangesloten kantoor in de buurt tekenen. Wij werken dus voor heel veel kantoren maar wij ontvangen de cliënten niet zelf. Wél zijn wij verantwoordelijk voor de correspondentie naar cliënten en het opmaken van de benodigde stukken.”

Betekent dat ook dat je minder klantcontact hebt?

“Nee, je hebt wel veel klantcontact maar dat is dan per mail en telefonisch. Mensen hebben toch veel vragen. Vaak kopen ze voor het eerst een woning en dat is natuurlijk hartstikke spannend. Ze hebben vragen omtrent de stukken en hoe het allemaal in zijn werk gaat. We hebben dus veel klantcontact, alleen ontvangen we ze niet hier op kantoor maar gaan ze naar een vestiging bij hen in de buurt.”

Elk kantoor heeft weer zijn eigen handleiding

Wat vind je leuk aan werken bij Nationale Notaris?

“Het werk is afwisselend en geen dag is hetzelfde. Je werkt namelijk vaak niet de hele dag voor hetzelfde kantoor en elk kantoor heeft weer zijn eigen handleiding. Dat maakt het werk erg leuk en afwisselend.”

Is het een jong kantoor?

“Ja, het is een jong kantoor. De leeftijden van mijn collega’s liggen tussen de 20 en 40, maar we hebben natuurlijk ook oudere collega’s.”

Wat wordt 2018 voor een jaar?

“Voor mij wordt 2018 een jaar waarin ik mezelf meer ga ontwikkelen. Dat betekent dat ik zelf meer dossiers ga behandelen om zo nog meer ervaring op te doen en zodoende alle aspecten van het notariaat te leren kennen. Voor Nationale Notaris verwacht ik een stijgende lijn van aangesloten notariskantoren zodat wij al onze (toekomstige) cliënten van een landelijke dekking kunnen voorzien.”