LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Maximale hypotheek tweeverdieners verhogen

De ruimte in het budget die huishoudens in 2016 hebben voor hypotheeklasten is nagenoeg gelijk aan 2015. Dat schrijft het budgetinstituut Nibud in het adviesrapport Financieringslastnormen 2016 dat eerder aan de Tweede Kamer is aangeboden.

In het Nibud-advies komt naar voren dat er over de hele linie geen grote veranderingen zijn. Wel adviseert het instituut om de maximale hypotheek voor tweeverdieners te verhogen. In 2016 kunnen tweeverdieners tot wel € 22.000 meer lenen voor de aankoop van een huis dan dit jaar. Voor het eerst in zeven jaar versoepelt het Nibud de leennormen voor grote groepen huizenkopers. Dit geldt niet voor alleenstaanden en kostwinnersgezinnen. Voor hen daalt de maximale hypotheek op 1 januari opnieuw met enkele duizenden euro’s.

Beperkte wijziging leencapaciteit 2016

Voor het bepalen van de percentages voor 2016 heeft het Nibud onder andere rekening gehouden met het feit dat consumenten in 2016 een hypotheek mogen afsluiten tot maximaal 102% van de waarde van de koopwoning. Ook is de jaarlijkse beperking van de hypotheekrenteaftrek met 0,5%-punt in de hoogste schrijf meegenomen, in 2016 gaat deze van 51 naar 50,5%.

Als het Nibud alle wijzigingen meeneemt en rekening houdt met een gemiddelde loonstijging van 1,4% blijkt dat men over het algemeen iets meer of net zo veel hypotheek kan krijgen, en de lagere inkomens net iets minder. Dit laatste heeft vooral te maken met de sterkere afbouw van toeslagen.

Welke situatie geldt voor jou?

Het Nibud heeft de inkomstentabellen voor jou op een rijtje gezet. Wil je weten welke situatie voor jou geldt? Download de inkomstentabel.

Meer weten? Lees het volledige artikel.