Facts notariaat 1e kwartaal

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Leuke facts: vaker naar de notaris

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) publiceert eens per kwartaal feiten en cijfers over het notariaat. Zo kun je bijvoorbeeld lezen hoeveel notarissen en kandidaat-notarissen het notariaat heeft en hoeveel testamenten er zijn ingeschreven. Ook wordt twee keer per jaar gepubliceerd welke vragen er bij de Notaristelefoon binnenkomen.

Mensen gaan weer vaker naar de notaris. In het eerste kwartaal van 2017 zijn er 398.911 akten gepasseerd. Dat is 17% meer dan het eerste kwartaal van 2016. Ter vergelijking: tussen de eerste kwartalen van 2015 en 2016 zat een stijging van 10%. De meeste akten betreffen de levering van onroerend goed/beperkt recht, een hypotheek en een testament/uiterste wilsbeschikking.

Leden en medewerkers

Het aantal toegevoegde notarissen is voor het eerst boven de 100 uitgekomen. 35% hiervan is man, 65% is vrouw, met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar. De gemiddelde leeftijd van notarissen is hoger dan die van toegevoegd notarissen, namelijk 51 jaar. 76% van de notarissen is man en 24% is vrouw. Van de kandidaat-notarissen is 33% man en 67% vrouw, met een gemiddelde leeftijd van 38 jaar. Het aantal (kandidaat-)notarissen is stabiel gebleven.

Testamenten

In het eerste kwartaal van 2017 zijn er 73.132 akten bij het Centraal Testamentenregister ingeschreven. Dit is bijna 8.000 akten meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Een stijging van 12%. Vooral het aantal huwelijkse voorwaarden waarin opgenomen de beschikking des doods steeg flink: 28%. Er worden steeds meer levenstestamenten geregistreerd in het Centraal Levenstestamentenregister: 83% van de gepasseerde levenstestamenten wordt ingeschreven.

Bron: KNB