Facts notariaat

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Leuke facts: 341.741 akten gepasseerd in eerste kwartaal

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) publiceert eens per kwartaal feiten en cijfers over het notariaat. Zo kun je bijvoorbeeld lezen hoeveel notarissen en kandidaat-notarissen het notariaat heeft en hoeveel testamenten er zijn ingeschreven. Ook wordt twee keer per jaar gepubliceerd welke vragen er bij de Notaristelefoon binnenkomen.

Het notariaat heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 341.741 akten gepasseerd. Dit zijn ruim 30.000 akten meer dan een jaar eerder. Gemiddeld komt dit op 3.755 akten per dag. De provincie Zuid-Holland gaat aan kop met het aantal akten gevolgd door Noord-Holland. Het aantal notarissen ligt in Noord-Holland echter wel hoger dan in Zuid-Holland. Dit is te lezen in de nieuwe factsheets van het notariaat.

Aantal levenstestamenten blijft stijgen

Het aantal gepasseerde levenstestamenten blijft stijgen. In het eerste kwartaal 2016 werden er 15.254 levenstestamenten gepasseerd. In vergelijking met 2015 is dit een stijging van 35%. Het samenlevingscontract steeg met 6% en oprichting bv met 9%.

Aantal (kandidaat-)notarissen

Het aantal notarissen is het afgelopen kwartaal bijna gelijk gebleven en het aantal kandidaat-notarissen is gestegen met 11. Limburg, Overijssel en Zeeland hebben meer notarissen dan kandidaat-notarissen. Bij de overige provincies is dat juist andersom.

Bron: knb.nl