LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Lekker op vakantie? Maak het een inbreker niet gemakkelijk. 7 tips!

De zomer is een heerlijke periode om er lekker op uit te gaan. Dat vinden inbrekers ook. De laatste jaren neemt het aantal inbraken in de zomerperiode steeds meer toe. Niet meer in de wintermaanden als het buiten donker is, maar op klaarlichte dag terwijl je lekker op je vakantiebestemming bent.

Social media

Je kunt een inbraak niet altijd voorkomen. Maar je kunt het de inbreker het wel moeilijker maken om je huis binnen te komen. Allereerst is het natuurlijk logisch dat je niet op social media, zoals Facebook of Twitter vertelt dat je op vakantie gaat. Spreek ook niet je voicemail in dat je er niet bent vanwege vakantie.

7 Anti-inbraaktips

Wist je dat er elke zes minuten een inbreker zijn slag slaat? Veel van deze woninginbraken (ongeveer 80%) zijn het werk van gelegenheidsinbrekers. Moeten deze inbrekers dus veel moeite doen dan haken ze af. Daarom 7 tips:

  1. Vertel je buren dat je op vakantie gaat. Vraag hen om een oogje in het zeil te houden. Om het huis bewoond te laten lijken kun je vragen of je buren de post willen weghalen of soms hun auto op je oprit willen parkeren.
  2. Haal waardevolle spullen uit het zicht. Berg ze op in een kluis en registreer ze vooraf via het kostbaarhedenregistratieformulier op www.politie.nl.
  3. Laat een kaartje achter in huis met daarop het telefoonnummer van een contactpersoon die de politie kan bellen als dat nodig is.
  4. Zet je fiets of je scooter op slot en zet ze binnen.
  5. Zorg ervoor dat je een (online) back-up hebt van je foto’s en belangrijke documenten.
  6. Hoewel het misschien een veilig idee geeft dat niemand naar binnen kan kijken wanneer de gordijnen gesloten zijn, doe je er goed aan om die tijdens je vakantie open te laten. Hoe beter je huis zichtbaar is, hoe minder aantrekkelijk het is voor inbrekers om je huis binnen te gaan. De kans is dan groter dat ze gezien worden.
  7. Loop voordat je op vakantie gaat nog eenmaal een rondje door het huis om te controleren of alles goed op slot zit en apparaten uitstaan.

Bekijk je huis eens door het oog van de inbreker. Wellicht kom je met deze eenvoudige tips al een heel eind. Wij wensen je een hele fijne en veilige vakantie toe!