LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Lang leve de erfenis! Of niet?

Wat gebeurt er met jouw vermogen wanneer jij of jouw partner overlijdt? En met het deel dat jouw kind(eren) erven? De fiscus komt bij een langstlevendentestament sowieso direct langs om de erfbelasting op te eisen. En dat kan voor vervelende situaties zorgen. Wat kun je hieraan doen?

Ben je getrouwd of geregistreerd partner, zijn er kinderen maar geen testament? Dan geldt de wettelijke verdeling ofwel: het langstlevendentestament. De hele erfenis (50% van jouw vermogen) gaat hierbij naar de ‘achterblijvende’ echtgenoot. Jouw kinderen hebben wel recht op hun deel, maar krijgen dit nog niet zolang je in leven bent. De fiscus komt echter wel vast langs om de erfbelasting op te eisen. Kunnen zij dat uit eigen vermogen betalen? Betaal jij deze belasting? Of zijn er manieren om erfbelasting te besparen?

Wees niet nalatig over jouw nalatenschap
Door het opstellen van een goed testament, waarbij je zoveel mogelijk vrijstellingen benut, kun je erfbelasting besparen. Met het zogeheten tweetrapstestament bepaal je niet alleen wie er in eerste instantie van jou erven, maar ook wat er gebeurt met een deel van hun nalatenschap. Zo kun je bijvoorbeeld alles nalaten aan jouw partner en niets aan jouw kinderen. In dat laatste geval is er bij jouw overlijden veelal niets aan erfbelasting verschuldigd, omdat jouw partner een veel hogere vrijstelling heeft (€ 633.014) dan jouw kinderen (€ 20.047). En als je in jouw testament opneemt dat als jouw partner overlijdt jouw deel van zijn of haar nalatenschap overgaat naar jouw kinderen, erven de kinderen alsnog en maken zij twee keer gebruik van de vrijstelling. Laat je wel goed voorlichten over deze testamentsvorm, want het levert niet in alle gevallen belastingvoordeel op.

Samen leven, samen besparen
Ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap? Dan is het verstandig om een samenlevingscontract af te sluiten. Want wanneer je officieel partners bent, geldt dezelfde vrijstelling voor de erfbelasting. Doe je dit niet, dan betaal je dus veel meer erfbelasting.

Maak het verschil: verlaag de WOZ-waarde
Het grootste deel van een nalatenschap is vaak een woning. De waarde van die woning is voor de erfbelasting gelijk aan de WOZ-waarde. Jouw erfgenamen kunnen kiezen of zij de WOZ-waarde hanteren die geldt in het jaar van overlijden of de WOZ-waarde van het jaar erna. En met de dalende huizenprijzen kan zo al snel een verschil gemaakt worden.

Slim schenken
Je kunt ook erfbelasting besparen door te schenken. Met de warme hand (maak hierbij natuurlijk optimaal gebruik van de vrijstellingen!), maar ook op papier. Voordeel hiervan is dat je het geld zolang nog in eigen portemonnee houdt. En met de verplichte rente van 6% die je jaarlijks aan jouw kinderen betaalt over het geschonken bedrag, zorg je ook nog eens voor een jaarlijks onbelaste geldstroom richting jouw kinderen.

Welke oplossing voor jou het meest geschikt is, hangt natuurlijk sterk af van jouw omstandigheden. Bespreek met ons vrijblijvend jouw situatie en houd jouw testament regelmatig tegen het licht. Wij adviseren je graag!