LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Veel kritiek op nieuw wetsvoorstel van minister Dekker

Minister Sander Dekker presenteerde onlangs een nieuw wetsvoorstel waarmee het mogelijk wordt om via een verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijke stand het huwelijk in gemeenschap van goederen te regelen.

Opnieuw een wetswijziging

Sinds 1 januari trouwen partners in beperkte gemeenschap van goederen als zij niets anders regelen. Daardoor valt alles wat voor het huwelijk is verkregen onder privé en alles wat tijdens het huwelijks wordt verkregen onder gemeenschap van goederen. Wil het bruidspaar wel in algehele gemeenschap van goederen trouwen dan moeten zij nu naar de notaris om dat vast te leggen. Minister Dekker wil dit veranderen en bruidsparen de mogelijkheid bieden om zonder tussenkomst van de notaris te kiezen voor trouwen in algehele gemeenschap van goederen.

In het voorstel staat dat stellen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand kunnen aangeven in algemene gemeenschap van goederen te willen trouwen. Dit kan al na het al dan niet lezen van een brochure waarin de verschillende huwelijksvormen worden uitgelegd. Er komt dan een modelverklaring voor mensen die in gemeenschap van goederen willen trouwen. Die moet uiterlijk een dag voor het huwelijk ingediend worden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Reactie van de KNB

Het bestuur van de KNB heeft felle kritiek op het voorstel omdat de rechtsbescherming van de burger in het geding komt. De reden voor het nieuw ingevoerde systeem van de beperkte gemeenschap was volgens de KNB ook juist dat het maatschappelijk onwenselijk zou zijn dat mensen die trouwen geconfronteerd kunnen worden met schulden van hun partner die voor het huwelijk zijn ontstaan. Daarnaast zorgt dit nieuwe voorstel volgens de KNB voor verwarring: eerst is er een nieuw basisstelsel ingevoerd en twee maanden later volgt daar al een wijziging op.

Mechteld Lindenhovius van de KNB zegt tegen Telegraaf dat ze het bovendien zeer onverstandig vinden om ‘een besluit met zulke verstrekkende juridische gevolgen’ door een ambtenaar van de burgerlijke stand te laten afhandelen. “De ambtenaren zijn er helemaal niet op toegerust om hierover informatie te verschaffen. Zij hebben helemaal geen juridische achtergrond. Wat betekent het bijvoorbeeld als het bedrijf van een van de partners failliet gaat of wat gebeurt er met een zaak bij een echtscheiding? Dat zijn vragen waar de ambtenaren onvoldoende juridische kennis voor hebben.” Natuurlijk is het goed dat ambtenaren een brochure uitreiken aan paren die willen trouwen, maar dat is geen garantie dat mensen de relevante informatie hebben gekregen of goed tot zich hebben genomen, aldus de beroepsorganisatie.

Op dit moment wordt het wetsvoorstel geconsulteerd in de markt. Partijen hebben nog een maand de tijd om hun oordeel over de wet te geven.