Kosten koper

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Dit moet je weten over wonen: wat zijn de ‘kosten koper’?

Als je je voor het eerst gaat verdiepen in het kopen van een woning, vliegen je allerlei termen om de oren. En als je die voor het eerst ziet, kan dat behoorlijk onduidelijk zijn. Deze week leggen we je uit wat de ‘kosten koper’ zijn.

Eigen geld

Het staat in menig advertentie op Funda of websites van makelaars: de afkorting ‘k.k.’. De kosten koper bestaan uit de kosten voor de makelaar, de kosten voor het Kadaster, de kosten voor de notaris en de overdrachtsbelasting. De kosten koper vallen onder de aankoop- en financieringskosten. In 2020 mag je 100 procent van de woning financieren in een hypotheek. Dit betekent dat je de kosten koper niet kan meefinancieren, hiervoor moet je je eigen geld gebruiken. De overdrachtsbelasting geldt vanaf volgend jaar overigens niet meer voor mensen tussen de 18 en 35 jaar die voor het eerst een huis kopen, hier schreven we al eerder over.

Kosten Kadaster

Het Kadaster berekent je kosten voor het inschrijven van de leveringsakte en de hypotheekakte en de onderzoeken van de notaris. De betaling gaat via de notaris, omdat hij de inschrijving regelt.

Overdrachtsbelasting

Als je een huis of ander pand koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Dit betaal je bij de notaris op het moment dat de overdracht van de woning plaatsvindt. De overdrachtsbelasting bedraagt twee procent van de aankoopwaarde van bestaande woningen. Stel dat je een huis koopt van drie ton, dan betaal je dus zesduizend euro belasting. Koop je een nieuwbouwhuis, dan betaal je geen overdrachtsbelasting.

Notariskosten

Daarnaast betaal je de notaris voor zijn werkzaamheden. Sommige werkzaamheden zijn standaard, andere niet. Er zijn geen vaste tarieven, daarom kan het verstandig zijn om van tevoren te vragen naar de kosten. Moet de notaris veel problemen oplossen, dan kunnen de kosten hoger uitvallen dan hij eerst had aangegeven. Zeker als hij pas op het laatste moment aan de slag kan.

Een deel van de ‘kosten koper’ is fiscaal aftrekbaar. Deze kosten kun je dus eenmalig in box 1 aftrekken. Je betaalt dan over een lager bedrag inkomstenbelasting.