Erfgrens

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Jouw grond of mijn grond?

Het is een bekend fenomeen: buren die onenigheid met elkaar hebben over een boom of een schutting die ‘verkeerd’ staat. In die gevallen rijst al gauw de vraag waar de grens loopt tussen uw grond en die van uw buren. Dat is niet altijd even duidelijk. Een grensreconstructie biedt dan uitkomst.

Hoe ga je om met de erfgrens?

In goed overleg kan er een heleboel. Dus als jij en je buren het prima vinden om op de erfgrens een heg te planten of een boom te plaatsen dichtbij de erfgrens, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Dit is echter niet altijd het geval. Daarom kent het Burgerlijk Wetboek een aantal regels over erfgrenzen. Zo moet je voor het planten van een heg of heester minimaal 50 cm afstand houden van de erfgrens. Bij een boom is die afstand minimaal 2 meter. Een hek of schutting plaatsen op je eigen grond mag zonder toestemming van je buren (mits deze maximaal 2 meter hoog is). Wil je die erfafscheiding precies op de erfgrens zetten, dan moeten je buren daar wel mee akkoord gaan. (Van te voren met je buren hierover overleggen is overigens altijd een goed idee.)

Vraag het de landmeter

Schuurtjes, schuttingen en bomen die (ogenschijnlijk) op de verkeerde plek staan: de interpretatie van erfgrenzen geeft nogal eens aanleiding tot conflicten tussen buren. Als het contact met je buren over de erfgrens moeizaam verloopt, dan kan het handig zijn om te weten waar de erfgrens nou precies loopt. Dat schept duidelijkheid. Daarvoor moet je bij het Kadaster zijn. Het Kadaster registreert van al het vastgoed (grond en gebouwen) in Nederland wie welke rechten heeft. Op de Kadastrale kaart vind je echter alleen de globale ligging van percelen. Voor een exacte meting kun je een grensreconstructie aanvragen bij het Kadaster. Er komt dan een landmeter langs die onderzoek doet en laat zien waar de grens ligt. Daar zijn wel kosten aan verbonden. Maar als dat een juridisch conflict met je buren kan voorkomen, ben je gegarandeerd voordeliger uit.