Identiteitsfraude voorkomen

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Identiteitsfraude voorkomen. Zo doe je dat…

Identiteitsfraude voorkom je door zorgvuldig om te gaan met jouw persoonlijke documenten en gegevens, zodat er geen misbruik wordt gemaakt van jouw identiteit. Met een kopie van jouw identiteitsbewijs kunnen oplichters heel makkelijk een online bankrekening openen of een telefoonabonnement afsluiten. De gevolgen van identiteitsfraude zijn vaak aanzienlijk. Gelukkig is voorkomen minder lastig dan je denkt. Wij geven je graag wat tips om identiteitsfraude te voorkomen.

Bewaar jouw identiteitsbewijs op een veilige plaats

Omdat paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen steeds moeilijker te vervalsen zijn, zijn gestolen exemplaren erg populair onder criminelen. Oplichters kopen online het identiteitsbewijs van iemand die op hen lijkt. Deze vorm van fraude is, zelfs bij identiteitscontroles, moeilijk te herkennen. Immers, er zijn meer mensen die niet precies lijken op de foto in hun paspoort.

Beveilig jouw brievenbus

Oplichters kunnen post uit jouw brievenbus ‘hengelen’ en op deze manier loonstrookjes, jaaropgaven, verzekeringspapieren en zelfs bankpasjes en pincodes stelen. Zorg daarom voor een slot op jouw brievenbus of monteer als dat niet kan een stevige borstel achter de klep. Dat maakt het hengelen al een stuk lastiger. En laat, ook als je met vakantie bent, jouw post op tijd weghalen zodat er geen stapel op de deurmat ligt.

Beveilig jouw digitale accounts extra

Hackers kunnen inbreken op jouw computer of op jouw e-mail of social media account. Op die manier stelen ze persoonlijke gegevens of versturen zij berichten onder jouw naam. Je kunt dit voorkomen door niet voor al jouw accounts hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Nog beter is het om uw accounts te beveiligen met een dubbele verificatie. Je ontvangt dan een extra controlecode per sms of via een app. Een oplichter kan dan niets beginnen zonder jouw telefoon, tablet of computer.

Herken de babbeltruc

Oplichters kunnen je opbellen en zich voordoen als medewerker van een bank, energiemaatschappij of ander bedrijf. Ze maken een beleefd praatje, proberen jouw vertrouwen te winnen en vragen terloops naar jouw gegevens. Voor je het door hebt, geef je jouw inloggegevens prijs. Echte banken en dergelijke zullen je nooit telefonisch naar jouw gegevens vragen, tenzij je zelf belt en ze je moeten verifiëren. Belt iemand je op voor gegevens, dan moet er bij jou al een belletje gaan rinkelen!

Verstuur geen kopieën van jouw ID-bewijs

Soms kom je ze tegen: (online) advertenties voor iets wat je heel graag wilt hebben, voor een heel mooi prijsje. Oplichters plaatsen advertenties voor van alles: concertkaartjes, woonruimte of zelfs een vacature voor een baan. Soms vragen ze je om een kopie van jouw identiteitsbewijs of andere documenten te sturen. Doe dit niet. En vertrouw je het zaakje niet, maak dan ook geen geld over. In de meeste gevallen is zo’n aanbod te mooi om waar te zijn.

Klik niet op de link naar de inlogpagina

Je hebt ze ongetwijfeld al eens ontvangen: phishing mails. Het zijn mailberichten die lijken op een mail van de overheid, een bank of een andere bekende instantie die vertrouwen moet wekken. In die mail vragen ze je om persoonlijke gegevens of in te loggen door te klikken op een link. Deze link leid je naar een valse website. Klik dus niet op de link. Twijfel je of de mail echt is, zoek dan zelf het juiste webadres op van bijvoorbeeld jouw bank en ga zo naar de inlogpagina. Phishing mails zijn bijna altijd te herkennen aan de taalfouten, een naam als afzender of de afwijkende vormgeving. Bekijk dergelijke mails dus goed voordat je ze opent.

Voorkom identiteitsfraude met een kopie van jouw identiteitsbewijs

Organisaties vragen soms om een kopie van jouw identiteitsbewijs. Dat is soms nodig, maar je wilt natuurlijk niet dat ze niet goed bewaard worden en in verkeerde handen vallen. Maak kopieën van jouw ID-bewijs onbruikbaar voor anderen door het volgende te doen:

  • Schrijf op de kopie dat het een kopie is
  • Schrijf op de kopie voor wie of welk product de kopie is
  • Schrijf op de kopie de datum waarom je de kopie afgeeft
  • Streep jouw burgerservicenummer door in het document (ook in de strook nummers onderaan)
  • Installeer de KopieID app. Deze app geeft weer hoe je een veilige kopie maakt.

Vernietig persoonlijke gegevens in oude documenten of computers

Versnipper of verscheur oude documenten met jouw identiteitsgegevens en adresgegevens. Vernietig gegevens op oude computers en telefoons. Oplichters kunnen in jouw afval zoeken naar loonstrookjes, jaaropgaven of verzekeringspapieren. En als je jouw oude computer, tablet of telefoon wegdoet, kan deze in verkeerde handen vallen. Doe dus nooit zomaar iets weg, maar vernietig eerst jouw persoonlijke gegevens.

Wees voorzichtig op social media

Social media zijn leuk, maar wees voorzichtig met wat je deelt. Toon online nooit foto’s van jouw paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Via Google, Facebook of Twitter kunnen kwaadwillende personen gegevens over jou verzamelen, en zo jouw profiel in kaart brengen. Vervolgens handelen ze namens jou. En dan is het voor jou heel lastig om aan te tonen dat je het niet zelf bent geweest.