onderneming nabestaanden

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Hoe laat je jouw nabestaanden achter?

Bij het starten van jouw onderneming denk je er waarschijnlijk niet aan, maar wat gebeurt er met jouw onderneming wanneer je komt te overlijden? Hoe laat je jouw nabestaanden achter en wat kun je er nu aan doen om jouw zaken goed te regelen?

Als je niets over opvolging en erven in jouw testament hebt vastgelegd, treedt het erfrecht in werking en gaat de hele nalatenschap -dus ook jouw onderneming- in eerste instantie naar jouw partner. De kinderen krijgen hun erfdeel nog niet in handen, maar krijgen een geldvordering. Pas als de andere ouder ook overlijdt, ontvangen de kinderen hun gedeelte van de erfenis. Wil één van de kinderen het bedrijf voortzetten, dan kan er een probleem ontstaan als de andere kinderen meteen hun volledige erfdeel willen ontvangen. Als ze er samen niet uitkomen, kan de bedrijfsopvolger naar de kantonrechter gaan.

Belasting

Als de ondernemer van een eenmanszaak overlijdt, dan wordt de onderneming geacht te zijn gestaakt. Dit betekent dat er afgerekend moet worden over de (stakings)winst. De belasting die hieruit verschuldigd is, moet dan door de erfgenamen van de ondernemer worden betaald. Als jouw erfgenamen besluiten jouw onderneming voort te zetten, dan kunnen zij wel aanspraak maken op fiscaal aantrekkelijke bedrijfsopvolgingsfaciliteiten. Willen zij dat niet, dan blijven ze met een belastingclaim achter.

Testament en vermogensopstelling

Privé is het ook verstandig om alvast na te denken over hoe jouw nabestaanden zich moeten redden als jij er niet meer bent. Is er nabestaandenpensioen opgebouwd? Heb je een eigen woning met een overlijdensrisicoverzekering, waarmee de hypotheek (deels) afgelost wordt als één van jou overlijdt? Je kunt ook een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dan krijgen jouw nabestaanden een geldbedrag. Of je spaart zelf een bedrag om inkomensverlies door overlijden op te vangen. Je kunt het jouw nabestaanden wat makkelijker maken door een testament op te stellen waarin je vastlegt hoe je alles geregeld wilt hebben. En een vermogensopstelling maakt jouw vermogen inzichtelijk voor jou en voor jouw erfgenamen wanneer je er niet meer bent. Wij voorzien je graag van advies!