Gemeenschap van goederen

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Trouwen in de toekomst niet langer meer in gemeenschap van goederen

In een eerder bericht meldden wij al dat het nieuwe trouwen op komst is.

Trouwen gebeurt in de toekomst niet langer standaard in gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap, zo meldt de KNB. Het initiatiefvoorstel ‘Beperking wettelijke gemeenschap van goederen’ is door de Eerste Kamer aangenomen. Vermogen dat voor de trouwdatum is opgebouwd én erfenissen en schenkingen vallen in het nieuwe systeem buiten de gemeenschap.

Tijdens het plenaire debat vorige week dienden CDA en SP een motie in. Zij pleitten voor een nieuw wetsvoorstel dat beter uitvoerbaar is. Deze motie kreeg net geen meerderheid. 37 van de 75 senatoren stemden tegen de motie. Hieronder waren ook de leden van de PvdA, een van de initiatiefnemers van het wetsvoorstel.

Scheiden vermogens

Mensen die in de toekomst nog in gemeenschap van goederen willen trouwen, moeten naar de notaris. De KNB heeft zich steeds neutraal opgesteld in dit dossier. Wel heeft de beroepsorganisatie de politiek steeds gewezen op de uitvoeringsproblemen van de wet. Om een scheiding aan te brengen in de vermogens, is het belangrijk een goede administratie bij te houden. In de praktijk blijkt dat gehuwden dit nu al niet doen. Wanneer de nieuwe wet in wordt gevoerd, is nog niet bekend. We houden je hiervan op de hoogte.

Bron: KNB