Geld ontvangen door negatieve rente

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Geld toe krijgen door negatieve rente: het kan

Stel: je sluit een hypotheek af en op een gegeven moment keldert de rente zo erg, dat je elke maand geld toe krijgt. Het klinkt ongeloofwaardig maar het kan zeker. Een klant van Achmea-dochter Staal Bankiers overkwam het.

Negatief

De persoon in kwestie had in 2007 een lening in Zwitserse franken afgesloten. In de loop der tijd werd de rente daarvan negatief (Zwitserse Libor, -0,8% plus 0,7 procentpunt). De bank was daar niet heel blij mee en weigerde geld te betalen omdat dit volgens hen ‘haaks stond op het bancaire systeem’. De klant diende daarop een klacht in bij klachteninstituut Kifid. Uiteindelijk werd de man in het gelijk gesteld.

Het is voor het eerst dat Kifid een financiële instelling verplicht om rente te betalen op een lening. Wel is de situatie meer uitzondering dan regel. Dit zou namelijk alleen opnieuw kunnen gebeuren bij enkele leningen in Zwitserse franken door het grote koersverschil tussen de munteenheden.

Voorspellen

Toch had de bank in dit geval het ‘kunnen zien aankomen’. Een negatieve rente was bij het afsluiten van de lening weliswaar onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk . Bovendien kan een bank ook zelf geld verdienen aan negatieve rente. Waarom zou het dan andersom niet mogen?

Hoewel deze situatie nu nog gunstig is voor deze Staalbankier klant, kan zijn geluk zomaar omslaan. De koers van de frank is namelijk fors gestegen ten opzichte van de euro. Daarom is de hypothecaire schuld met ongeveer een kwart toegenomen sinds de jaren voor de crisis, toen de CHF-hypotheken massaal werden verkocht.

Bron: www.fd.nl